Romería del Rocío is één van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld. Een miljoen mensen waaronder ruim 100 broederschappen, trekken jaarlijks getrouw naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Virgen del Rocío! Deze enorme bedevaart vindt jaarlijks plaats in het Pinksterweekend.
Om mee te mogen doen aan de bedevaart is lidmaatschap vereist van een van de broederschappen of groepen. Aan de bedevaart doen ruim honderd broederschappen mee. Daarnaast zijn er nog eens negentien 'hermandades no filiales' (publieke groepen) en acht 'asociaciones privadas' (private groepen). Verder zijn er ook nog groepen die geen broederschap vormen maar wel mee mogen doen. Daartoe behoren bijvoorbeeld vijf delegaties uit Argentinië. De Andalusische broederschappen en invloeden domineren tijdens de Romería del Rocio. Zo zijn er hermandades uit Madrid en Catalonië die sterk beïnvloed zijn door Andalusische gastarbeiders. Een bijzondere status kent de Almonte-broederschap. Zij mogen namelijk als enige broederschap het beeld van de Heilige Maagd aanraken. Uitsluitend met hun toestemming mag het beeld worden aangeraakt, een traditie die strikt wordt nageleefd!
De bedevaart gaat van start op zaterdagmiddag om 12:00 uur. Aangevoerd door een praalwagen wordt de stoet gevolgd door bedevaartsgangers. Zij leggen de tocht lopend, te paard of per kar af. Gevuld met enorme voorraden drank en eten worden de huifkarren getrokken door paarden, tractoren en steeds vaker ook door zware auto's. De lentestoet trekt door velden, bossen, rijstplantages en duingebieden. 's Nachts wordt er gedanst en gedronken op flamenco en de klanken van rocieras (bedevaartsliederen). Manzanilla, een droge sherry, is het drankje dat daarbij gedronken wordt. Slapen gebeurt traditiegetrouw in de buitenlucht. Naast het religieuze karakter van de bedevaart kent de Romería del Rocío ook een hedonistisch karakter vooral tijdens het nachtverblijf in de open lucht. De broederschappen vertrekken uit verschillende richtingen uit Spanje (waaronder Cádiz en Sevilla). Zij volgen verschillende trajecten die langs verschillende prominente plekken voeren. Een van de bekendste daarvan is de Puente del Ajolí, de eindetappe die de toegang vormt tot El Rocío.
Op eerste Pinksterdag arriveren de bedevaartsgangers in de zanderige straten van El Rocío. Om 10:00 uur volgt een Heilige Mis, terwijl zondagavond de rozenkrans gebeden wordt, de aanloop voor de grote climax. Diep in de Pinksternacht wordt de Maagd van Rocío naar het altaar gebracht van de Ermita del Rocio. Het is dan aan de Almonte-broederschap om de Heilige Maagd naar buiten te dragen. Dit fenomeen, inclusief het aanraken van de Heilige Maagd door een welhaast hysterische mensenmassa in de bomvolle kerk, vormt de ultieme climax. De emoties kunnen dan enorm oplopen, soms met rake klappen tot gevolg. Als de Maagd van Rocío eenmaal heelhuids buiten de bescheiden kerk is geraakt, wordt ze hartstochtelijk verwelkomd door de enorme massa. Daarna wordt ze urenlang door de straatjes van El Rocío gedragen.
Wie El Rocío buiten de bedevaart bezoekt, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat juist hier zo'n massa-evenement en -hysterie plaatsvindt. Sterker nog, op normale dagen kun je in de verlaten en stoffige straten van het dorp van nog geen 1500 zielen een kanon afschieten. Ook de witte Ermita Rocio kerk, het einddoel van de pelgrimage, ligt er dan zeer vredig bij. Deel uitmakend van gemeente Almonte in de provincie Huelva bevindt het moerasdorp El Rocío zich naast de moerasdelta van Parque Nacional de Doñana. Een van de mooiste nationale parken van Spanje. Hier trekt de bonte stoet, waaronder dus ook gemotoriseerde voertuigen, in groten getale doorheen. Keerzijde van de voorbijtrekkende mensenmassa's zijn de negatieve effecten op de unieke natuur van het nationale parken en zijn verschillende ecosystemen.
Periode: zaterdag 7 juni tot en met maandag 9 juni 2025