Torre del Reloj

De belangrijkste toegang tot het ommuurde centrum van Cartagena is Torre del Reloj. Deze gele emblematische stadspoort is uitgerust met een fraaie klokkentoren die opdoemt vanuit verschillende plekken binnen en buiten het oude stadscentrum.   
 


Pleinen van Cartagena

Plaza de los Coches
Direct achter de stadspoort bevindt zich het Plein van de Koetsen. Het plein werd ooit gebruikt voor de handel van Afrikaanse slaven. Plaza de los Coches verwijst naar 
de koetsen die hier in groten getale stonden en tot op de dag van vandaag nog steeds staan. Dit levendige plein wordt omringd door kleurrijke koloniale huizen en een groot standbeeld van Pedro de Heredia. De conquistador stichtte Cartagena in 1533. 
De bogengalerij op het plein staat bekend als de Portal de los Dulces (Portiek van de Zoetigheden) vanwege het snoep dat er wordt verkocht.

Plaza de la Aduana
Het aangrenzende Plaza de la Aduana is een van de oudste en grootste pleinen in de oude stad van Cartagena. De naam dankt het plein aan de douane die hier gevestigd zat in een van de koloniale panden. Tegenwoordig zetelt de gemeente er. Midden op het plein staat een standbeeld van Columbus.

Plaza San Pedro Claver
Iets verderop ligt het Plaza San Pedro Claver. Dit plein is vernoemd naar de Spaanse priester San Pedro Claver (patroonheilige van Colombia) als eerbetoon voor zijn verdiensten voor de Afrikaanse slaven. 
 
Plaza de Santo Domingo
Op een paar minuten lopen van Plaza de los Coches vind je Plaza de Santa Domingo. Dit omsloten, compacte plein dankt zijn naam aan de gelijknamige kerk. Het aangename terras is een fijne plek om neer te strijken voor een lunch. Pontificaal op het plein staat het niet te missen kunstwerk La Gorda van de beroemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Raak deze liggende pompeuze dame vooral aan, want dat brengt geluk!  

Kerken en kloosters Cartagena

Convento de Santo Domingo
 Aan het Plaza de Santo Domingo staat de oudste kerk van Cartagena. Oorspronkelijk was Convento de Santo Domingo gelegen aan de Plaza de los Coches, maar na de brand van 1552 die de stad helemaal in as legde, werd de kerk in 1578 herbouwd op de huidige locatie. De klokkentoren is wat gedraaid wat volgens de legende het werk is van de duivel. Zittend op de kerktrap is het leuk om mensen te kijken en met een beetje geluk ben je 'getuige' van een uitbundige Caribische bruiloft. Tegenover de kerk staat een bronzen beeld van Fernando Botero.

Iglesia de San Pedro Claver
Ook het voormalige jezuïtenklooster uit de 17e eeuw dankt zijn naam aan de Spaanse priester. Hij arriveerde in Cartagena in 1610. Al snel zou hij zich als priester volledig wijden aan het verbeteren van het welzijn van de slaven uit Afrika. Hij woonde in het klooster tot zijn dood in 1654. San Pedro Claver zou de eerste persoon in de Nieuwe Wereld zijn die heilig werd verklaard. Het gebouw omvat nu een kerk die is uitgerust met een mooi altaar, een klooster en museum.

Santísima Trinidad
In de wijk Getsemaní vinden we Santísima Trinidad. Een kerk die gebouwd werd in 1653 maar pas in 1839 zou worden ingewijd. Ten noorden van de kerk, in de Calle Guerrero, leefde Pedro Romero. Hij zette de revolutie in 1811 in gang met zijn lied 'Lang Leve Vrijheid'!

Convento de San Francisco
Fray Francisco de Molina stichtte deze kerk in Getsemaní in 1560. Vijf jaar eerder nog met de grond gelijk gemaakt door de Franse piraat Martin Cote. De ruime patio doet oude koloniale tijden herleven. Er zitten nu onder meer handwerkwinkeltjes en galerijen gevestigd. 

Bijzondere casas in Cartagena

Casas de los Condes de Pestagua
 Iets ten zuiden van Plaza Santo Domingo vind je Casa de los Condes de Pestagua, een van de buitengewone herenhuizen van Cartagena. Het doet nu dienst als hotel; zeker een aanrader om binnen een kijkje te nemen. 

Casa del Marqúes de Valdehoyos
Ten noorden van Plaza Santo Domingo vinden we
 
een ander representatief koloniaal herenhuis: Casa del Marqúes de Valdehoyos, Het huis uit 1765 werd vernoemd naar de eigenaar die privileges genoot voor de slavenhandel. Interessant om te weten is dat Simón Bolívar hier enkele dagen doorbracht na het bevrijden van Cartagena. Het gebouw wordt nu gebruikt voor conferenties en culturele evenementen. 

Casa de Gabriel García Márquez 
Op zichzelf niet een heel bijzonder gebouw maar voor de liefhebbers toch een bijzondere plek om te bezoeken en te koesteren. Het huis van Colombia's beroemdste schrijver. Nabij het huis van Márquez vinden we overigens nog een schitterend hotel. Hotel Sofitel is gevestigd in het voormalige kerk-kloostercomplex aan de Calle del Torno. Santa Clara de Assisi werd gebouwd tussen 1617 en 1621. 

Plaza Bolívar

Het centrale plein van Cartagena is Plaza Bolívar. Er staan verschillende prominente gebouwen waaronder de kathedraal, het Goudmuseum en het Paleis van de Inquisitie. Midden op dit intieme, schaduwrijke parkje staat een standbeeld van de grote Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar die Cartagena omschreef als de 'heroïsche stad' gezien het felle verzet tegen de Spanjaarden. Vooral 's avonds zoeken de mensen van Cartagena elkaar hier op.  

Paleis van de Inquisitie
De blikvanger van Plaza Bolívar is Palacio de la Inquisición. Niet in de laatste plaats vanwege de weelderige voorgevel. Ooit zat hier het beruchte Tribunaal van de Inquisitie. Nu zit er een museum grotendeels gewijd aan die periode: 1610-1811. De collectie is ietwat teleurstellend maar het pand (een fraaie patio en een balkon dat fraai uitkijkt op het plein) maken een bezoek de moeite waard. 

Goudmuseum
Tegenover het Paleis van de Inquisitie staat Museo del Oro. Dit bescheiden Goudmuseum vormt een fraai eerbetoon aan de inheemse Zenúcultuur. Tot de interessante collectie behoren sieraden en keramiek. 
 
Kathedraal 
De bouw van de kathedraal begon reeds in 1575, maar plunderingen in 1586 onder leiding van Francis Drake gooiden roet in het eten. De kathedraal, één van de oudste kathedralen van Amerika, moest deels opnieuw gebouwd worden, hoewel de originele vorm van de catedral behouden is gebleven.
  

Stadsmuren en Las Bovédas

Cartagena was vroeger één van de belangrijkste en rijkste havensteden van Zuid-Amerika. Dat trok zeerovers aan. Om de stad te beschermen werden er vestigingsmuren en forten gebouwd die nog steeds prominent aanwezig zijn in de oude stad. Het is een feest om met een aangenaam Caribische zeebriesje te slenteren langs deze murallasVia de stadsmuren kom je vanzelf uit bij Las Bovédas. Deze bogen, die zijn aangebracht onder de stadsmuur, dienden lange tijd als militaire opslagplaatsen. Na de onafhankelijkheid deden ze zelfs nog dienst als gevangenis. Tegenwoordig zitten er souvenirwinkeltjes gevestigd met een hele verzameling voetbalshirts in de aanbieding.

Castillo de San Felipe de Barajas

In Cartagena staat het sterkste en grootste fort dat ooit gebouwd is door de Spanjaarden: Castillo de San Felipe de Barajas. Dit reusachtige bolwerk werd gebouwd in de periode 1536-1767. Het is gevestigd op de strategische heuvel San Lázaro waarmee zowel aanvallen vanuit de baai van Cartagena als vanaf land gepareerd konden worden. Zeer geavanceerd is het tunnelsysteem van ondergrondse ruimtes en vluchtroutes die elke klank door weerkaatsing hoorbaar maakt. Test het vooral zelf uit als je op ontdekkingstocht gaat in het tunnelcomplex.

Monumento a la India Catalina en Cerro de la Popa

Het standbeeld van India Catalina is zo ongeveer het enige fysieke in Cartagena wat nog doet denken aan de periode voor de koloniale tijd. Een eerbetoon aan de inheemse bevolking die in de stad leefde voordat de Spanjaarden het roer overnamen. Het bronzen beeld staat voor Catalina, de dochter van Carique Zama, leider van een Caribische stam. Toen de Spanjaarden arriveerden, begeleidde Catalina Pedro de Heredia als tolk en fungeerde als intermediair tussen de Spanjaarden en de inheemse bevolking. Het monument werd in juli 2011 verplaatst van de Avenida de Heredia naar de Puerto Duro. Op de achtergrond duiken de imposante gestaltes op van Castillo de San Felipe de Barajas en de Cerro de la Popa.

Ga voor een geweldig uitzicht over de stad naar Cerro de la Popa op circa 2 kilometer van Castillo de San Felipe. Deze 150 meter hoge heuvel vormt het hoogste punt van Cartagena. Boven vind je een kerk en een klooster (Convento de la Popa) dat in het verleden ook dienst deed als fort. Slaven gebruikten in die tijd de omringende heuvels als schuilplaats. Je loopt in ongeveer een halfuur naar de top. Vanwege veiligheidsredenen is een taxi aan te bevelen.
  

Bocagrande en de andere stranden

Toe aan het moderne Cartagena? Dan moet je zijn op het schiereiland Bocagrande ten zuiden van het historisch centrum. Hier geen historische gebouwen, maar een strip van luxe hotels, appartementen en moderne Amerikaanse koffiezaken. Aan de strakke boulevard grenst een onberispelijke strandstrook waar het goed toeven is. Bocagrande ligt op een paar kilometer ten zuiden van Plaza de los Coches. 

Als we in noordelijke richting van het oude centrum trekken voorbij Las Bóvedas dan komen we uit bij de stranden van Marbella. Dit zijn wat grovere stranden die op doordeweekse dagen vrij rustig zijn en meestal geschikt zijn om te zwemmen, maar wees attentoe op stromingen. 
Als we verder noordelijker opschuiven dan komen we uit bij La Boquilla, een goede plek om kennis te maken met de Afro-Colombiaanse cultuur en keuken. Of om neer te strijken op de doorgaans rustige stranden waar toeristen en verkopers schaars zijn. 

Attracties buiten Cartagena

Isla del Rosario
Voor prachtige koralen en witte zandstranden zet je koers in zuidelijke richting richting, 30 kilometer uit de kust gelegen. Islas del Rosario bestaat uit 28 eilanden die een enorme diversiteit aan flora en fauna herbergen. Op en rondom de archipel bevindt zich een keur aan tropische vissen, mangroven en koralen wat het ook een buitengewoon duikgebied maakt. In het eerdergenoemde Bocagrande zijn veel duikscholen gevestigd die duiktours organiseren bij de riffen van Islas del Rosario.

Isla de Baru en Playa Blanca
Het fraaie strand Playa Blanca bevindt zich op Isla de Baru, een van de grotere eilanden van Islas del Rosario. Hier vind je alles wat je verwacht van tropische stranden: witte zandstranden, warm water, cocktails en mooie ansichtplaatjes.  
 
Nationaal Park Tayrona
Op vier uur rijden van Cartagena in noordelijke richting bevindt zich één van de belangrijkste nationale parken van Colombia: Parque Nacional Natural Tayrona. Hier is voor ieder wat wils: paradijselijke stranden, een rijke flora en fauna, archeologische ruïnes, musea en tropisch wandelgenot. 

 

Terug naar introductie Cartagena


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring