Moskee-kathedraal Córdoba
De mezquita-catedral is één van de meest indrukwekkende voorbeelden van bewaard gebleven islamitische architectuur. Daar bovenop komt de unieke combinatie van moskee-kathedraal, uniek wereldwijd. Het is dan ook een van de best bezochte monumenten van Spanje, met bijvoorbeeld in 2019 ruim twee miljoen bezoekers. De entree is 20 euro.
Reeds in 784 werd begonnen met de bouw van de Mezquita ten tijde van Abd-al Rahman I. Dat gebeurde op de plek waar in 600 een Visigotische kerk was gebouwd waarvan de Puerta de San Esteban nog een overblijfsel is. In 848 werd een speciale gebedsruimte toegevoegd aan de Grote Moskee, de huidige Capilla de Villaviciosa. In 961 werd de moskee nog verder uitgebreid met de mihrab. Deze kleine kamer die de richting van Mecca aangaf, is nog steeds een grote bezienswaardigheid in het complex. Maar er zijn meer prominente Moorse plekken te vinden. Patios de los Naranjos waar het wemelt van de toeristen, is de plek waar gelovigen zich voor het gebed in de fontein wasten. Maar het grootste islamtische kunstwerk van het gehele complex vormen de 850 oogverblindende gekleurde zuilen, grotendeels vervaardigd van overblijfselen van Visigotische en Romaanse gebouwen.
Na de christelijke verovering van Córdoba in 1238 werd het complex ingewijd als een kathedraal. De moskee werd dusdanig mooi bevonden dat deze -bij uitzondering- niet met de grond gelijk gemaakt werd. Pas een kleine 300 jaar later in 1523 werd daadwerkelijk begonnen met de bouw van de kathedraal. Dit gebeurde onder leiding van de architect Hernán Ruiz en later zijn zoon. Ze zouden een kathedraal in een moskee bouwen. Een van de grote christelijke bezienswaardigheden is de 93 meter hoge Torre del Alminar die gepositioneerd is op de plaats waar de oorspronkelijke minaret stond. Gebouwd in mudéjarstijl in 1377 diende de hoofdingang Puerta del San Estebán als boeteplaats voor zonderlingen. Eveneens in mudéjarstijl is de Capilla de Villavicosa, een kapel uit 1371 met prachtige sierlijke bogen.
Puente Romana en Torre de la Calahorra
Vanuit oostelijke richting voert de beroemde Romeinse brug van Córdoba naar de Mezquita-Catedral. Tegenwoordig vormt de Puente Romana uit de 1e eeuw samen met de moskee-kathedraal en de Joodse wijk een van de drie topattracties van Córdoba. Van deze kant van de stad (oostelijk Córdoba), maken veel bezoekers de entree via de Romeinse brug naar de oude stad van Córdoba.
Bij de brug aan de linkerkant van de Guadalquivir vinden we ook de Torre de la Calahorra. De 'eenzame toren' maakte oorspronkelijk deel uit van een islamitisch fort maar kwam na de reconquista geïsoleerd te staan. Nu huist er in de toren een museum en een instituut voor interculturele dialogen.
Puerta del Puente
Aan de voet van de Romeinse brug vinden we een van de drie oorspronkelijke toegangspoorten van Córdoba: Puerta del Puente. De brugpoort vormt een perfecte entree van de Romeinse brug naar de moskee-kathedraal. De andere bewaard gebleven poorten van Córdoba vormen Puerta de Almodóvar en Puerta de Sevilla.
Alcázar de los Reyes Cristiano
Aan de oevers van de Guadalquivir op 400 meter ten zuidwesten van de Mezquita vinden we het spectaculaire Alcázar van Córdoba. Gebouwd in 1328 door Alfonso IV omvat het paleis-fort schitterende tuinen, vijvers, patios en fonteinen met mudéjar-invloeden. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de weelderige tuinen. Het katholieke koningspaar woonde in het Alcázar.
Synagoge van Córdoba
Gesticht in 1315 is Sinagoga de Córdoba de enige bewaard gebleven synagoge van Andalusië en één van de drie bewaard gebleven synagoges in Spanje. Een kleine ruimte waar je snel weer buiten staat maar tegelijkertijd een met grote historische waarde.
Plaza del Potro
Ten oosten van de Mezquita bevindt zich Plaza del Potro. In het midden van dit charmante plein staat een fontein met daar bovenop een veulen waaraan het plein zijn naam dankt. Mis evenmin de herberg aan het plein die voorkomt in het werk van Don Quichot en waar de Spaanse schrijver ook zelf gelogeerd heeft. Aan het plein zijn twee musea gevestigd: Museo de Bellas Artes en Museo Romero de Torres.
Capilla de San Bartolomé
Deze mooie kleine kerk werd gebouwd tussen 1399 en 1410 en zou later als ziekenhuis dienen. Ze geldt als een van de mooiste voorbeelden van mudéjarstijl in Córdoba.
Calleja de las Flores
Calleja de la Flores vormt de meest pittoreske en toeristische steeg van Córdoba. De witte muren en balkons zijn prachtig versierd met bloemen.
Medina Azahara
Op 8 km van Córdoba bevinden zich de ruïnes van een Arabische stad die sinds 2018 deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. In 936 werd hier begonnen met de bouw die de hoofdstad van het westelijke kalifaat moest gaan worden. Maar in de 11e eeuw werd de stad bij een aanval bijna volledig verwoest. De ruïnes werden voor het eerst opgegraven 1910 en nog steeds is maar een klein deel naar boven gekomen.
Musea Córdoba
Museo ArqueológicoEen goed aangeschreven museum met archeologische vondsten uit het Iberische, Romeinse en Moorse tijdperk. Gratis entree voor EU burgers.
Museo de Bellas Artes Het Museum voor Schone Kunsten toont werken van o.m. Murillo, Valdes Leal en Zuburran, afkomstig van de School van Sevilla. Verder presenteert het museum beelden van Mateo Inurria.
Museo Romero de TorresDit museum is gewijd aan de impressionistische schilder Julio Romero de Torres die in 1874 in Córdoba werd geboren. Hij schilderde vooral Andalusische schonen in een bijzonder fraaie sensuele stijl.
Museo TaurinoStierenvechten zijn in Córdoba een serieuze aangelegenheid. Dit museum is dan ook een aanrader voor wie meer wil weten over de rijke historie van het stierenvechten en de stierenvechters die Córdoba rijk is.
Palacio de VianaDit weelderige paleis-museum met maar liefst 12 patios bevindt zich in de wijk Santa Marina. Binnen kun je meubels en schilderijen van de familie Viana bekijken.
Palacio Episcopal de Córdoba
Dit paleis bevindt zich in het hart van de oude stad tegenover de westelijk gelegen façade van de Mezquita. Op de tweede verdieping van het paleis is Museo Diocesano de Bellas Artes gevestigd dat kerkelijke attributen herbergt. Ook het toeristenbureau zetelt er.
Casa de Sefarad
Tegenover de synagoge vinden we Casa de Sefarad dat geopend werd in 2006. Dit bescheiden, goed aangeschreven museum is volledig gericht op de Joods-Spaanse geschiedenis.
Terug naar introductie Córdoba