Terug
Alles wat je moet weten over de pelgrimsroute naar Santiago
10-06-2019 Redactie
Steeds meer Nederlanders lopen de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en ook wereldwijd stijgt het aantal wandelaars spectaculair. Dit artikel is speciaal voor wie meer te weten wil komen over de Camino de Santiago of hem overweegt te gaan lopen. Welke pelgrimsroutes lopen er naar Santiago? Welke plaatsen en bezienswaardigheden kom je onderweg tegen? En hoeveel Nederlanders lopen er eigenlijk mee? Spaanstalige Wereld helpt je op weg met interessante weetjes en tips voor de eeuwenoude camino.
Handig om te weten over de pelgrimsroute naar Santiago
De afgelopen 10 jaar is het aantal pelgrims dat deel neemt aan de camino verdubbeld. In 2018 haalden 327.378 wandelaars hun pelgrimscertificaat op waaronder 3.670 Nederlanders. De meeste pelgrims trekken ruim zes weken uit voor route. Maar ook een aanzienlijk deel (ruim een kwart) loopt hem veel korter. Zij starten bijvoorbeeld vanuit Sarria om in een week 120 km af te leggen. Aangezien je de Compostela ontvangt bij het afleggen van minimaal 100 km volstaat deze kortere route dus ook voor de felbegeerde oorkonde. Naast de groei van het aantal deelnemers valt op dat steeds meer jongeren meelopen. Zo was 27 procent van de deelnemers in 2018 jonger dan 30. Met 50,4 % vormen vrouwen een nipte meerderheid in het deelnemersveld.
Geschiedenis bedevaart
De bedevaart kent een lange historie die helemaal teruggaat tot 813. Een ster zou toen het graf van Jacobus hebben aanwezen. Dit wonder leidde tot de bouw van een grootse kerk. Dat had weer tot gevolg dat Santiago de Compostela in de 11e eeuw zou uitgroeien tot een waar bedevaartsoort waar pelgrims uit heel Europa heen trokken. De pelgrims gingen uit die tijd gingen vaak gekleed in traditionele dracht. Tot de uitrusting behoorde een staf en een hoed versierd met Sint-Jacobsschelpen, tegenwoordig hét symbool van de camino. Net als nu hadden de pelgrims verschillende motieven om aan de camino deel te nemen. Wat wel anders was dat de camino in die tijd met enige regelmaat als straf werd opgelegd. Praktisch om lastposten kwijt te raken, maar minder gunstig voor de veiligheid van de andere pelgrims...Leuk om te weten, de oude routes van welheer - zoals Camino Francés - worden nog steeds gelopen.
Pelgrimsroutes Santiago
Er lopen oneindig veel routes lopen naar Santiago, binnen en buiten Spanje. Zo lopen in Nederland ook officiële Jacobspaden die eindigen in Hasselt waar begonnen kan worden met het pelgrimspad van Santiago. Maar wat zijn nu de bekendste caminos? Dat zijn de Camino Francés en de Camino Aragonés. Beide routes lopen door de Pyreneeën. De 'Franse Route' (loopt op 20 km na helemaal in Spanje) start in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port en voert naar het Spaanse Roncesvalles. De 'Aragonese Route' vertrekt van het Franse Col de Somport en voert naar het Spaanse Jaca. De routes komen samen bij de Puente la Reina ten zuiden van
Pamplona. Vervolgens wordt vanaf dit punt via steden als
Logroño,
Burgos en
León het laatste stuk gelopen naar
Santiago. Maar liefst vier Spaanse regio's worden doorkruist: Navarra, La Rioja, Castilië en León en Galicië. De Camino Francés (780 km lang) geldt als de klassieke en bekendste route naar Santiago. Het is goed om te weten dat je tal van alternatieve routes kunt lopen elk met z'n charmes. Zo is er de fraaie en rustige Camino del Norte die voert langs de noordkust van Spanje. Of vertrek vanuit
Oviedo en volg de Camino Primitivo. Maar ook verder weg vanuit
Madrid (Camino desde Madrid) of zelfs vanuit
Sevilla (Camino de la Plata) kun je koers zetten naar Santiago.
Een woordje Spaans maakt de beroemde pelgrimsroute alleen maar interessanter. Bekijk de mogelijkheden voor een cursus Spaans in binnen- en buitenland.
Terug