De neurowetenschappers van de Radboud Universiteit bedachten een manier om zo effectief mogelijk 80 woorden te leren in een vreemde taal. Via de studiemethode die zij ontwikkelde onthoud je twee keer zo veel woorden dan door simpelweg te 'stampen'. Hoe werkt het? Bij de methode worden woorden die het moeilijkst te onthouden zijn het vaakst herhaald. Het is daarbij belangrijk om niet in één keer een groot aantal woorden te leren. Het is juist effectiever om woorden in kleine groepjes te leren.
Onderzoek Ruud Berkers raadt ook aan om sleutelwoorden te gebruiken. In het AD zegt hij: "De deelnemers hebben we bij het studeren gevraagd te denken aan woorden die er op lijken en die ze al kennen, zogeheten sleutelwoorden, en deze te visualiseren. Leerden ze het woord 'iglesia', het Spaanse woord voor kerk, dan konden ze bijvoorbeeld denken aan een 'iglú', het Spaanse woord voor iglo, met een kruis erop." Maar bij de methode moesten deelnemers ook woorden inbeelden in virtuele ruimtes. Dat wil zeggen: testpersonen kregen afbeeldingen te zien van kamers en zij moesten de geleerde woorden vervolgens inbeelden op verschillende plekken in die kamers.
De duizenden proefpersonen van de Nijmeegse methode wisten ruim 34 procent van de woorden te onthouden. Dit is ruim twee keer zoveel als wanneer je deze woorden op een normale manier in je hoofd gaat stampen; goed voor 17 procent. Positief is ook dat de deelnemers de methode aangemerkt hebben als de prettigste van de inzendingen. Het team van de Nijmeegse universiteit won met de studiemethode een internationale prijs van 10.000 euro die was uitgeschreven door de taalapp Memrise.