Na jaren van productie en filmen is het dan zover: 'Honderd jaar eenzaamheid' is vanaf 11 december te streamen op Netflix. De seriebewerking van het Colombiaanse meesterwerk schept natuurlijk torenhoge verwachtingen.
'Staande voor het vuurpeloton'...Wie deze woorden leest, herkent meteen de hand van Gabriel García Márquez in de openingszin van zijn boeiende roman 'Honderd jaar eenzaamheid'. Dit boek verscheen in 1967 en geldt als een van de hoogtepunten uit de Latijns-Amerikaanse literatuur. Er werden wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht, en zijn bekendste werk werd in maar liefst 46 talen vertaald.
Het verhaal over de zeven generaties van de familie Buendía in het mythische en tijdloze stadje Macondo in de Colombiaanse jungle is een fantastische leeservaring. De onmogelijke liefdes, bovennatuurlijke gebeurtenissen, oorlogen, vloeken en magie druipen van de pagina's vol ironie en humor af. Jarenlang werd er gesproken over een mogelijke verfilming van dit wonderlijke meesterwerk. Al zou volgens de Colombiaanse auteur het boek eigenlijk helemaal niet verfilmd kunnen worden. Een film zou te kort doen aan het hele verhaal, was zijn terughoudende gedachte.
En dus werd er vijf jaar geleden besloten om aan de slag te gaan met een serie, bestaande uit twee seizoenen. Zijn beide zonen - Rodrigo en Gonzalo - werkten als uitvoerend producent mee aan het maken ervan. De serie is volledig in Colombia opgenomen: de departementen La Guajira, Magdalena, Cesar, Cundinamarca en Tolima vormen het decor van de Netflix-bewerking waar fans van het boek reikhalzend naar hebben uitgekeken. Het eerste seizoen kent acht afleveringen. Netflix heeft al langere tijd als strategie om zijn Spaanstalige producties te versterken en werk uit Latijns-Amerika onder de aandacht te brengen.
Ook in Colombia is men volledig in de ban van de serie. In het centrum van de hoofdstad Bogotá werden de schrijver en zijn werk onlangs nog geëerd met een nieuwe muurschildering van maar liefst 18 bij 21 meter. Roger Abril en Néstor Arteaga zijn de artiesten die van deze publieke ruimte een waar kunstwerk hebben gemaakt. Hun voorstel werd uit totaal 54 inschrijvingen gekozen als winnaar en trekt veel bekijks van nieuwsgierige voorbijgangers.
Op de kleurrijke creatie zijn zowel de schrijver als enkele iconische personages tegen de achtergrond van Macondo te zien. "De muurschildering is voortgekomen uit één potloodschets", vertellen de kunstenaars in de Colombiaanse krant El Tiempo. "En iedereen interpreteert de muurschildering weer anders. We wilden een scene uit Macondo weergeven, maar zonder verder heel specifiek te zijn. Zo kan iedereen het op zijn eigen manier bekijken", aldus de twee die er in totaal twintig dagen aan hebben gewerkt.
Gabriel García Márquez ('Gabo') kreeg in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur. De gelauwerde schrijver overleed in 2014 in Mexico. En nu tien jaar later maakt de wereld zich dus op voor het marathonkijken naar 'Cien años de soledad' op Netflix.