Ontdek de Spaanse keuken: authentieke en eenvoudige recepten voor beginners
22-04-2024 Lisa de Vente
Ben je klaar om een culinaire reis naar Spanje te maken zonder je huis te verlaten? Met deze heerlijke en simpele recepten breng je de autenthieke smaken van Spanje rechtstreeks naar je eettafel. Of je nu een beginner bent of een ervaren chef, deze gerechten zullen je verrassen en de Spaanse culinaire wereld tot leven brengen.
1.Patatas a la Riojana: smakelijke stoofpot uit La Rioja
Patatas a la Riojana is een hartverwarmende stoofpot die zijn oorsprong vindt in de regio La Rioja in Spanje. Met zijn eenvoudige ingrediënten en rijke smaken is dit gerecht perfect voor beginners die op zoek zijn naar de echte Spaanse ervaring.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
5 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden.
250g chorizo, in plakjes gesneden
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in blokjes gesneden
1 groene paprika, in blokjes gesneden
1 blikje tomatenblokjes (400g)
500 ml groentebouillon
1 theelepel gerookt paprikapoeder
Zout en peper
Olijfolie
Versie peterselie voor garnering
Bereidingswijze:
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de chorizo tot hij knapperig is. Haal de chorizo uit de pan en zet apart.
Voeg de ui, knoflook en paprika's toe aan dezelfde pan en bak tot ze zacht zijn.
Voeg de aardappelen toe en bak ze even mee.
Voeg de tomatenblokjes, groentebouillon, gerookt paprikapoeder, zout en peper toe. Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn en de saus iets is ingedikt, ongeveer 20-25 minuten.
Voeg de gebakken chorizo toe aan de stoofpot en roer goed door.
Garneer met verse peterselie en serveer warm.
2.Gambas al Ajillo: pikante knoflookgarnalen
Gambas al Ajillo, of knoflookgarnalen, is een klassiek Spaans gerecht dat barst van de smaak. Met slechts een handvol ingrediënten en een paar minuten kooktijd is dit een perfect recept voor beginners die indruk willen maken.
Recept voor 2 personen (als hoofdgerecht) of voor 4 personen (als onderdeel van een tapasmenu)
Ingrediënten:
300g grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode chilipeper, fijngehakt (optioneel)
Olijfolie
Boter
1 eetlepel citroenrasp
Zout
Verse peterselie voor garnering
Bereidingswijze:
Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de knoflook en chilipeper (indien gebruikt) kort tot ze geurig zijn.
Voeg de garnalen toe en bak ze 2-3 minuten aan elke kant, tot ze roze zijn en gaar.
Voeg het citroenrasp toe en breng op smaak met zout.
Garneer met verse peterselie en serveer direct.
3.Tortilla Española: de klassieke Spaanse omelet
Tortilla Española is een iconisch Spaans gerecht dat overal ter wereld geliefd is. Met zijn eenvoudige ingrediënten en heerlijke smaak is deze omelet een must-try voor iedereen die de Spaanse keuken wil ontdekken.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
4 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 grote ui, in dunne ringen gesneden
6 eieren
Zout en peper
Olijfolie
Bereidingswijze:
Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de aardappelen en uien langzaam tot de aardappelen zacht zijn en lichtbruin van kleur, ongeveer 10-15 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
Klop ondertussen de eieren los in een grote kom en breng op smaak met zout en peper.
Voeg de gebakken aardappelen en uien toe aan de kom met eieren en meng goed.
Verhit wat meer olijfolie in dezelfde koekenpan en giet het eimengsel erin.
Bak op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin is, ongeveer 5-7 minuten.
Draai de tortilla om met behulp van een bord en bak de andere kant ook goudbruin, nog eens 5-7 minuten.
Laat de tortilla even rusten voordat je hem in punten snijdt en serveert.
Laat deze verrassende en authentieke recepten de smaken van Spanje tot leven brengen in je eigen keuken, zelfs als je een beginner bent. Dus trek je schort aan, verzamel je ingrediënten en laat je betoveren door de heerlijke geuren en smaken van de Spaanse keuken! ¡Buen provecho!