Het is ieder jaar weer reikhalzend uitkijken naar de felbegeerde lijst met de vijftig beste restaurants ter wereld. Met dit jaar een primeur. Voor het eerst is een Zuid-Amerikaans restaurant uitgeroepen tot de onbetwiste nummer één: Central in de Peruaanse hoofdstad Lima. Fijnproevers wisten het eigenlijk al jaren. De Peruaanse keuken verovert met culinaire hoogstandjes de hele wereld.
En hoe. Dit jaar staan in de 'The World's 50 Best Restaurants' maar liefst vier restaurants uit de Peruaanse hoofdstad. Dat is meer dan bijvoorbeeld Parijs, Londen of Amsterdam. In laatstgenoemde stad kom je overigens ook steeds meer plekken tegen waar je heerlijk Peruaans kunt eten. Want ook Nederlanders weten de weg steeds meer naar de Peruaan te vinden. Terug naar Zuid-Amerika, wat is het geheim?
Peru staat bekend om zijn zogenaamde fusionkeuken. Dat wil zeggen dat verschillende culinaire stijlen, tradities en technieken naar hartenlust worden gecombineerd. Qua natuurschoon heeft het land veel te bieden: van 15 meter onder water in de Pacifische Oceaan tot ruim 4.200 meter hoogte in de Andes. In een interview met NRC (2016) zei Central-eigenaar Virgilio Martínez Véliz al dat 'Peru een van de meest biodiverse landen ter wereld is. Van de 117 microklimaten die op de aarde voorkomen, kun je er 84 vinden in Peru. Dat levert zo'n ongelooflijk rijke verscheidenheid aan producten op.'
De oceaan, het oerwoud en hooggebergte zorgen dus voor een geweldige mix van ingrediënten die koks gretig in de keuken gebruiken. De hoeveelheid exotische vruchten, planten, vissen, kruiden en groenten is eindeloos. Tel daarbij op de geschiedenis en de invloeden van buiten (onder meer Japanse migranten) en je komt tot de heerlijkste recepten. Mensen vanuit de hele wereld komen al jaren naar zijn restaurant. En niet alleen naar Central, want Lima heeft heel veel goede andere plekken te bieden. De Peruaanse overheid doet er via campagnes alles aan om het land als culinaire bestemming op de kaart te zetten. En met succes.
Central opende zijn deuren in 2008 met het idee van fine dining. Alles draait om perfectie, details en service. Heerlijke en unieke gerechten tegen (vaak) een hogere prijs dan elders. Peruaanse producten vormen de basis van al het lekkers dat Martínez en zijn team de gasten voorschotelen. Hij is veel onderweg - vaak met botanisten en biologen - door het Zuid-Amerikaanse land om verschillende nieuwe ingrediënten en smaken te zoeken. Daarbij zoeken ze altijd meteen contact met de oorspronkelijke bewoners in een gebied. Zij weten precies wat waar te vinden is. Tien jaar geleden kwam Central met de 50e positie voor het eerst voor in 'The World's 50 Best Restaurants' en is nu dus uitgekozen tot allerbeste restaurant ter wereld.