We interviewen Efraín Sánchez, sinds 2007 eigenaar van Sánchez Catering gevestigd in Culemborg. Alles over zijn cateringbedrijf, producten, ingrediënten en zijn klanten in binnen- en buitenland. Ook vertelt Efraín over zijn veelgevraagde paellas variërend van vegetarisch tot fideuá.
'In 1990 heb ik mijn Nederlandse vrouw Carla in Madrid ontmoet. Ik werkte toen bij een restaurant op een steenworp afstand van Puerta del Sol. Zij sprak perfect Spaans, en dat sprak mij wel aan! We besloten uiteindelijk in Nederland te gaan wonen, ik ging Nederlands leren en ik ging in de horeca werken.'
'Ik had al veel ervaring in de horeca, variërend van kok tot hoofd bediening in Spanje (in Madrid en op Tenerife). Bovendien heb ik daarna in Nederland bijna 20 jaar bij La Place in Utrecht gewerkt. Daardoor kende ik alle kneepjes van het vak, en het is altijd mijn hobby geweest om lekker te koken en steeds nieuwe gerechten uit te proberen. Toen steeds meer mensen mij gingen vragen om tapas voor hen te maken, ben ik in 2007 begonnen met mijn eigen catering bedrijf. Ik merkte dat er in Nederland (maar ook in België en Duitsland) vraag is naar echte tapas en paellas. Veel restaurants en cateringbedrijven noemen hun gerechten tapas, maar de naam wordt vaak oneigenlijk gebruikt, omdat kleine gerechtjes uit het Mediterrane gebied, buiten Spanje tapas genoemd worden. Hoewel ik in Culemborg gevestigd ben, centraal in Nederland, heb ik klanten in heel Nederland, België en Duitsland. Het komt goed uit om in Midden- Nederland gevestigd te zijn, want in alle richtingen kan ik bestemmingen goed bereiken. Mensen die op vakantie in Spanje geweest zijn, of die fan zijn van Spanje, vinden het erg fijn dat ze via mijn cateringservice echt Spaans eten kunnen verwachten.'
'Ik ben kleinschalig begonnen. De mensen hebben mijn eten geproefd, via mond op mond reclame ben ik geleidelijk aan behoorlijk gegroeid. Sterke punten zijn denk ik, het feit dat ik uitleg geef van mijn producten en achtergrond informatie geef over de herkomstgebieden van de tapas, wijnen, paella en toetjes. Wat dat betreft is mijn cateringservice meer een beleving dan puur aflevering van maaltijden. Ik presenteer alles in terracotta schalen en terracotta borden, en ik gebruik nooit plastic bestek en borden en echt glaswerk. Hoewel ik een catering bedrijf heb, worden warme gerechten vaak vers ter plekke gemaakt, wordt alles netjes neergezet bij de mensen thuis, of op (bedrijfs) locaties, en indien gewenst verzorgen we ook de bediening. Dit is dus een totaal-catering concept en puur Spaans.'
'Ik gebruik natuurlijke producten en dranken, uit de regio waar ik vandaan kom: Valle del Tietar, op het snijpunt van Castilla y León (provincie Ávila); Castilla la Mancha (provincie Toledo) en Extremadura. Het is voor Nederlanders een vrij onbekend gebied, maar zoals dat voor zo veel regio's in Spanje geldt: het heeft enorm veel te bieden op het gebied van gastronomie. Daarnaast heb ik veel ervaring opgedaan met gerechten uit o.a. Valencia, Mallorca, Barcelona en Andalucía. Er komen steeds weer nieuwe gerechten en dranken bij.'
'Ik heb mij bekwaamd in het maken van allerlei soorten paellas, variërend van vegetarische paellas tot fideuá. Dat wordt steeds vaker gevraagd. Het is spectaculair om naar de bereiding ervan te kijken. Vooral het vers maken van paellas in pannen voor 20-120 personen is tegenwoordig erg populair in het assortiment. Dan worden de porties direct vanuit de grote paella-pan geserveerd.
Ook ben ik gecertificeerd hamsnijder. Ik heb daarvoor een cursus in Madrid gevolgd. Het is een heel leuke belevenis om de flinterdunne Ibérico ham, die smelt in je mond, rechtstreeks te eten van de pata negra poot.
Dank voor dit gesprek, Efraín. Volgens mij ben je een echte chef met een grote kennis van zaken.'
Ben je geïnteresseerd, neem dan een kijkje op Sanchez Catering voor meer informatie en veel foto's van de gerechten en cateringen.