Wie op tropische wijze carnaval wil vieren, hoeft niet vele honderden euro's neer te tellen voor een ticket naar Rio de Janeiro. Voor een zachter prijsje vlieg je naar de swingendste zomerse carnavalsfeesten in ons eigen Europa. In dit artikel lees je hoe je carnaval viert op de Canarische Eilanden.
Santa Cruz de Tenerife roept al jaren trots dat ze na Rio de Janeiro het grootste carnavalsfeest ter wereld organiseert. En daar is weinig van gelogen, want gedurende twee weken verandert de hoofdstad van Tenerife in één bruisende, swingende feest-hotspot. Tevens het grootste straatevenement van Europa.
Het carnaval op Tenerife bestaat uit twee delen. Er is het officiële carnavalsprogramma waar optochten, concoursen en de verkiezing van de carnavalskoningin deel van uitmaken. Voor sommige van deze evenementen is het nodig om een kaartje te kopen, en reserveren kan steeds vaker online. Daarnaast is er het straatcarnaval waar het echt om draait! Een enorme verzameling aan bonte feesten en evenementen die overal in de straten plaatsvinden. Heel laagdrempelig en zonder reserveringen.
Op aswoensdag sluiten de officiële feestelijkheden af met de traditionele entierro de la sardine. Ofwel de begrafenis van de sardine, waarbij een enorme vis van papier-maché door de straten van Santa Cruz de Tenerife wordt gedragen. Uiteindelijk wordt de sardine in brand gestoken ter teken van een nieuw en voorspoedig begin.
Gran Canaria mag dan een minder bekend carnaval organiseren, je gaat je zeker vermaken! Ook op het buureiland van Tenerife kun je tijdens de carnavalsperiode een enorm aanbod aan swingende carnavalsactiviteiten verwachten. De meeste daarvan vinden plaats in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. Maar je kunt ook carnavalssfeer proeven in kleinere plaatsen als Maspalomas, Agaete, Mogán en Agüimes.
Ook Gran Canaria heeft optochten met spectaculaire comparsas. Dat zijn dansende carnavalsgroepen in de meest prachtige kostuums. Verder zijn er de murgas. Dat zijn satirische muziekgroepen. Reken op luide trommels, kleurrijke kostuums, talloze parades en vele feesten in de straten van de steden. Daarnaast kun je op Gran Canaria ook de begrafenis van de sardine beleven en is er een speciaal carnavalsfeest met drag queens.
Op La Palma, een van de kleinere en onbekendere eilanden van de archipel, geeft men een geheel eigen draai aan het carnaval. Hoewel ook hier wekenlang een kleurrijk feest wordt gevierd, is het hoogtepunt van het carnaval het unieke feest Los Indianos. Op deze dag vieren de Palmeros dat hun voorvaderen terugkeerden met rijkdommen uit Cuba. De hele dag heeft dan ook een Cubaans tintje: muziek, rum, sigaren en Cubaanse gerechten als sopa de miel (zoete nagerechten met brood en honing) en buñuelos (een soort gefrituurde deegbollen).
Uitgedost in het wit met een traditionele Panamahoed centreren de feestgangers zich op deze dag in de hoofdstad Santa Cruz de La Palma. Er vindt een optocht plaats waarbij tot in de kleine uurtjes overal op straat wordt gedanst, gedronken en gefeest. Daarbij kun je regelmatig verstrikt raken in vrolijke gevechten met wit talkpoeder.
De data van de carnavalsperiode zijn ieder jaar anders. Op de websites van de feesten op Tenerife, Gran Canaria en La Palma vind je de uitgebreide programma's en data. Daar lees je ook of je kaarten of reserveringen nodig hebt voor de evenementen.
Retour vliegtickets naar het gebied vind je vaak al vanaf 200 euro. Maar houd tijdens de carnavalsperiode wel rekening met hogere prijzen. Vroeg boeken is aan te raden.
Carnaval op de Canarische Eilanden is populair. Houd daarom ook voor je accommodatie rekening met hogere prijzen. Hotels zijn bovendien vaak vroeg volgeboekt. Ruim van te voren boeken dus om teleurstellingen te voorkomen.