Vervoer naar Buenos Aires

KLM en AirFrance vliegen rechtstreeks in 13 uur van Schiphol naar Buenos Aires voor 800-1200 euro, onder meer afhankelijk van hoe snel je boekt. Met een tussenstop, in Parijs, reis je ongeveer 17 uur.  Andere Europese maatschappijen met soortgelijke condities die vliegen op Buenos Aires zijn AirEuropa, Iberia en Lufthansa. Vanwege de vaak forse prijzen loont het de moeite om ook buitenlandse luchthavens te checken voor vliegtickets naar Argentinië.

Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini (of Ezeiza) bevindt zich op 35 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Buenos Aires. De goedkoopste manier om vanaf de luchthaven te reizen naar Buenos Aires is via Lijn 8. Deze brengt je in een uur naar het centrum (Plaza Mayo). Houd er wel rekening mee dat lijn 8 een snelle variant en langzame variant (reistijd 2 uur). Dit kun je het beste checken bij de chauffeur). Je vindt deze buslijn op een paar honderd meter van de uitgang van de luchthaven (via het zebrapad loop je er bijna in rechte lijn heen). Wat je wel nodig hebt is een Sube Card die je op de luchthaven kunt kopen en opladen bij OPEN 25 HS! Een centrale plek om uit te stappen is Plaza de Mayo en vanaf daar sta je vrij snel bij je hotel in het centrum of bijvoorbeeld San Telmo. 
Een duurdere busvariant zijn de shuttlebussen van Manuel Tienda León die je vindt tegenover de halte van Lijn 8. De busterminal van deze lijn vind je in Buenos Aires bij de Plaza San Martín. 
Taxi's brengen je vanaf de luchthaven vanaf 20 euro naar het centrum, maar houd er wel rekening mee dat de prijzen de afgelopen jaren rap stijgen in Buenos Aires. De officiële taxicentrales (zoals Taxi Ezeiza) zijn vaak het betrouwbaarst. 
 

Vervoer in Buenos Aires 

Ondanks de uitgestrektheid van Buenos Aires kunnen wandelaars de meest interessante attracties en wijken goed aanlopen. Voor wie op een dag meerdere stadsdelen wil aandoen, combineert wandelen met de bus, metro of taxi. Wandelaars wel opgelet, want auto's in Buenos Aires stoppen niet of nauwelijks, ook niet voor zebrapaden. 

Buenos Aires kent een goed en voordelig openbaar vervoersnetwerk bestaande uit een uitgestrekt metro- en busnetwerk. Hiervoor heb je een Sube Card nodig die je kunt kopen op de luchthaven, in de (metro)stations en in sommige kiosken en drugstores. Je kunt de Sube card later opladen bij dezelfde zaken. De Metro van Buenos Aires (Subte de Buenos Aires) bestaat uit 6 metrolijnen en 80 stations. Ze is in de regel efficiënt om tussen de meeste toeristische gebieden te reizen, bijvoorbeeld van van San Telmo en Palermo. Hoewel Buenos Aires al heel snel een metro had, is die in de loop van de tijd niet geheel meegegroeid met de stad en worden sommige stadsdelen niet bediend. De bussen (collecties) daarentegen doen zo'n beetje elke uithoek van de stad aan. Hoe het werkt in de bus? Je geeft tegen de chauffeur aan waar je heen wilt en houdt dan vervolgens je kaart tegen de scanner. Houd er wel rekening mee dat de chauffeurs doorgaans geen lachebekjes zijn en al kunnen gaan rijden voordat je nauwelijks een voet in de bus hebt gezet, maar dat went snel. Wist je dat Buenos Aires ook een aantal lijnen kent die 24 uur rijden? En met bus 64 rijd je in ruim een uur zo'n beetje heel Buenos Aires door, van La Boca in het zuiden tot Belgrano in het noorden, een voordelige sightseeing variant. 

Buenos Aires telt een aantal treinstation die vooral de buitenwijken van Buenos Aires bedienen. Het noordelijke gelegen Estación Retiro zou je kunnen herkennen uit de film El Secreto De Sus Ojos. Dit treinstation waar ook veel bussen vertrekken voelt overdag veiliger aan.  

In Buenos Aires rijden ontelbare taxi's tegen scherpe prijzen in vergelijking met Nederland. De zwart-gele taxi's hebben vaak een meter. Om te voorkomen dat taxichauffeurs je namaakbiljetten teruggeven, betaal je het best gepast. Ook goed om vooraf te vragen of je met peso's kunt betalen om gedoe te voorkomen. De veiligste optie voor het bestellen van een taxi is via een taxicentrale die vervolgens een remise stuurt, hoewel soms wat tijdsintensief. Voor een onderhoudend gesprekje met de taxichauffeur, zou je die ene onvermijdelijke vraag kunnen stellen: ¿Boca o River?

En wist je dat Buenos Aires ruim 200 km aan fietspaden heeft aangelegd? Daarnaast kun je gratis een fiets huren bij de Eco Bico-stations (dat kan door de app te dowloaden). En met succes, steeds meer Argentijnen en toeristen pakken de fiets in autostad Buenos Aires. 

Veiligheid Buenos Aires

Het grootste veiligheidsrisico voor toeristen is diefstal. Zo zijn er relatief veel meldingen van gestolen mobieltjes. Een speciale variant (op kleinere schaal) vormen de motochorros. Motordieven (meestal twee personen) die azen op tassen, mobieltjes en juwelen.Voor toeristen behoren Palermo, Recoleta en Puerto Madero tot de veiligste wijken, overdag en 's avonds. Ook het toeristische San Telmo kan hiertoe gerekend worden, hoewel de wijk ook wat mindere delen kent. Voor La Boca is het raadzaam om attenter te zijn. Rond het stadion en de gekleurde huizen is het overdag veilig. Het is niet aan te bevelen om andere delen van de volkswijk te bezoeken of La Boca 's avonds aan te doen. Een mooie wandeling die je zou kunnen maken is van San Telmo naar La Boca waarbij je de volkswijk nadert via het stadion van Boca Juniors. Doe dit dan bij voorkeur in de ochtend en neem geen kostbaarheden mee als sieraden en dergelijke. Wees verder voorbereid op relatief veel daklozen in Buenos Aires, ook in de betere wijken. Wat opvalt is dat ze vaak op de stoep liggen en Argentijnen er nauwelijks van op lijken te kijken. Houd er rekening mee dat je soms aangesproken kunt voor geld en soms gebeurt dat ook door mensen van wie je het niet zou verwachten.  
 

Klimaat Buenos Aires

Doordat Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt, loopt het seizoen omgekeerd aan dat van ons. De maanden december en januari zijn dan ook het warmst. In die periode kan het drukkend warm zijn en het is niet voor niets dat rijke porteños in de vakantiemaand januari massaal de benen nemen naar koelere oorden zoals de stranden in Oost-Argentinië. Als beste periode om Buenos Aires te bezoeken geldt de de lente (oktober - december); de temperatuur is dan  het aangenaamst. Daarnaast bloeien in dit jaargetijd ook de fotogenieke Jacarandabomen die de stad paars kleuren. In de winter vormen juni en juli de koudste maanden. Ook de herfst is een aanrader om Buenos Aires te bezoeken.

Kosten Buenos Aires

De kosten voor Buenos Aires zijn ietwat gecompliceerd. De enorme inflatie maakte Buenos Aires voor reizigers en buitenlanders juist voordelig, maar inmiddels maken de enorme prijsstijgingen het dagelijkse leven ook voor buitenlanders en expats een stuk duurder. Nog zeer betaalbaar is in ieder geval het openbaar vervoer waaronder de bussen en de metro geldt Buenos Aires. Eten en drinken was in Buenos Aires voor buitenlanders altijd zeer betaalbaar en in het bijzonder als het gaat om typische Argentijnse zaken als vlees, empandas, pasta en wijn. Maar je zult nu merken dat de restaurants in de toeristenwijken niet onder doen voor de prijzen in Nederland. Ter indicatie. Een paar jaar terug kon je voor 10 euro in Buenos Aires makkelijk een stuk vlees en Malbec bestellen maar inmiddels ligt dat eerder rond de 40 euro. Inmiddels kunnen Argentijnen hun geliefde vlees nog nauwelijks veroorloven. Voordelig zijn evenmin de accommodatie en vliegtickets in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika. Geld is in Buenos Aires en Argentinië een wetenschap op zichzelf en het is goed om je daarop voor te bereiden om geen dief van je eigen portemonnee te zijn. 

Internet Buenos Aires

Het internet is in Buenos Aires bovengemiddeld snel. Je kunt als reiziger een simkaart kopen in een winkel. Houd er wel rekening mee dat er soms rijen staan in winkels voor simkaarten en dat er een enkele keer nee verkocht wordt aan reizigers.
 

 

Terug naar introductie Buenos Aires


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2025 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring