Antigua is dé koloniale trekpleister van Guatemala. De perfect onderhouden stad van nog geen 35.000 inwoners is bezaaid met mooie gebouwen en fotogenieke ruïnes uit de Spaanse tijd. Het kosmopolitische Antigua is met tientallen goede taalscholen ook de populairste Midden-Amerikaanse bestemming om Spaans te leren. Het aangezicht van Antigua wordt bepaald door haar spectaculaire ligging omgeven door drie vulkanen die vanuit elke straathoek opduiken. Naast deze vulkanen is Antigua een fijne uitvalsbasis voor dagtrips naar omringende Maya-dorpjes, koffieplantages, inheemse markten en talrijke interessante excursies. Verwacht in Antigua ook een verfijnde gastronomie, good shopping, verassende outdoormogelijkheden en een bruisend uitgaansleven.
In 1543 door de Spanjaarden gesticht groeide Antigua al snel tot de hoofdstad van Guatemala uit. Later zou de stad ook nog de capital van geheel Midden-Amerika worden. De meest welvarende periode beleefde Antigua in de 17e en 18e eeuw. In die tijd was het een sport in Antigua om mooie gebouwen neer te zetten. Verschillende groepen - de overheid, de kerk, kloosterorders en rijke kooplieden - probeerden elkaar de loef af te steken met mooie kerken, kloosters, universiteiten en deftige herenhuizen. Dit alles kwam aan een eind met de verwoestende aardbeving van 1773. De autoriteiten gaven toen niet alleen de hoofdstad op maar dwongen de inwoners ook om de stad verlaten. Slechts een deel van de bevolking bleef de sterk uitgedunde stad trouw.
Typerend voor het huidige Antigua zijn haar vele ruïnes die her en der verspreid over de stad liggen. Je zou een dag kunnen vullen met het afstruinen van deze ruïnes. Het is opvallend hoeveel kloosters er tussen de ruïnes zitten. Bedenk dat de stad ooit 30 kloosters bezat. Bezoek in ieder geval Iglesia de Nuestra Señora de la Merced. Een kloostercomplex beroemd om zijn barokke façade en één van de grootste fonteinen van Latijns-Amerika. Evenmin te missen is de meest gefotografeerde plek van Antigua: Arco de Santa Catalina. Deze pakkende boog geflankeerd door de Agua-vulkaan, vormt het laatste restant van een klooster uit 1609. Heb je de smaak te pakken? Ga dan nog een stap verder en overnacht in een van de voormalige kloosters. Ga bijvoorbeeld voor een 5-sterren ervaring in het Dominicanenklooster Casa Santo Domingo.
Antigua wordt omgeven door spectaculaire vulkanen die je allemaal kunt beklimmen. Met twee toppen, de Pico Mayor (3976 meter) en de Yepocapa (3880 meter) is Volcán Acatenango de hoogste en bekendste en populairste vulkaan. Het uitzicht vanaf Acatenango - o.m. uitkijkend op de de Fuego - is dan ook formidabel! De meeste actieve vulkaan is Volcán de Fuego met een hoogte van 3763 meter. De beruchte Fuego liet in de Spaanse tijd al veel van zich spreken maar ook van recentere datum. Zo waren er als gevolg van een vulkaanuitbarsting op 3 juni 2018 ruim 70 slachtoffers te betreuren. Als derde vulkaan en tegenhanger is er ook nog de vredige Volcán Agua (3765 meter). Goed om te weten, op de lager gelegen hellingen van deze vulkaan wordt kwaliteitskoffie verbouwd. Ook binnen handbereik op 25 kilometer ten zuidoosten van Antigua is de zeer actieve Volcán de Pacaya. Ondanks haar bescheidener omvang (2552 meter) is deze vulkaan populair omdat je zeer dicht bij de krater en het lava kunt komen.
De Maya's waren er al gek op: jade. Voor wie niets weet van jade. Er zijn twee vormen van jade: nefriet (uit Azië) en jadeiet. Voor jadeliefhebbers, dit laatste kostbare mineraal is in grote mate voorhanden in Guatemala. En dan is het ook goed om te weten dat Antigua de meeste jadewinkels per vierkante meter telt. In deze halve musea - want zo zien ze eruit - liggen niet alleen prachtige sieraden uitgestald, maar ook tal van andere artikelen waarin jade is verwerkt. Om ervan verzekerd te zijn dat je met echte jade thuis komt, is het als leek verstandig om je te beperken tot de bekende winkels. In Antigua en omgeving is ook de vermaarde Guatemalteekse weefkunst volop voorhanden. De stoffen van wel een meter bij een meter zijn zo mooi en kleurrijk. Met de weefkunst kun je kennismaken op een van de markten van Antigua. Of ga voor een excursie naar een nabijgelegen dorpje.
Met tientallen officiële Spaanse taalscholen is Antigua de onbetwiste hoofdstad van Midden-Amerika voor Spaans leren. Daarnaastnaast zijn er verscheidene organisaties en particulieren die vanuit eigen huis Spaanse lessen aanbieden. Studenten uit heel de wereld komen af op de goede en scherp geprijsde Spaanse cursussen. En dat zorgt voor een internationaal sfeertje in Antigua. Wat betreft de prijzen? Een weekcursus met 20 uur privélessen boek je al voor bedragen tussen de 700 en 1500 Quetzal. Een weekcursus met accommodatie inclusief maaltijden? Dat doet ergens tussen de 1500 en 2300 Quetzal. De maanden januari en de periode april-augustus gelden als het hoogseizoen voor Spaanse lessen.