Burgos staat bovenal bekend om zijn uitzonderlijke gotische kathedraal waar de nationale held El Cid ligt begraven. Het traditionele Burgos, ooit hoofdstad in het Franco tijdperk, staat ook te boek als de wieg van Castilië waaruit Spanje en het Spaans is ontstaan. Maar de centraal gelegen noordelijke stad heeft de laatste jaren ook nieuwe impulsen gekregen die vooral op het culinaire vlak liggen. Burgos werd in 2013 gekozen tot culinaire hoofdstad van Spanje. 

Playa Mayor Burgos met op achtergrond de kathedraal

El Cid: Spanjes held

Burgos werd gesticht in 884 in de vroege periode van de Reconquista. Nabij Burgos werd Rodrigo Días de Vivar geboren in 1043. De titel El Cid zou hij verkrijgen vanwege zijn heldendaden als ridder. El Cid diende zowel Ferdinand I als zijn zoon Sancho II met veel succes. Maar na een machtsstrijd tussen de koningszonen Alfonso VI en Sancho II werd hij verbannen uit Castilië. Een verrassende wending, en niet helemaal te rijmen met zijn heldenstatus in Spanje, was het overstappen naar de Moren gedurende zijn roemruchte carrière. En daar zou het niet bij blijven, want later wisselde hij opnieuw van partij. In 1094 zou hij Valencia op diezelfde Moren te veroveren, één van zijn beroemdste daden. Terug naar Burgos. Tussen 1073 en 1492 zou een belangrijke periode aanbreken toen het de hoofdstad van Castilia y León werd. Op economisch vlak legde de wolhandel in de 15e en 16e eeuw de stad geen windeieren. Een saillant detail: in 1936 vestigde generaal Franco zijn voorlopige regering in het van oorsprong conservatieve Burgos.

Gotische kathedraal

De op twee na grootste kathedraal van Spanje domineert letterlijk en figuurlijk Burgos. Vanuit zo'n beetje elke hoek van de stad duiken de spitse torens op. De bouw van deze voortreffelijke kathedraal ving aan in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Gedurende 300 jaar werkten de beste Europese architecten en kunstenaars er met man en macht aan. Dat maakt dat de kerk invloeden kent uit Frankrijk, Duitsland en de Lage Landen. Er werd begonnen met het schip en het kloosterhof en de torens. De zijkapellen volgden later. De gotische kerk kent vele aansprekende hoogtepunten. Hiertoe behoren het graf van El Cid (te vinden onder de centrale koepel), de Gouden Trap van Diego de Siloé en het graf van de maarschalk van Castilië. Bijzonder en elegant zijn ook de afgescheiden zijkapellen die je leiden naar het schip. De Santa María kathedraal, zowel de buitenkant als de binnenkant, is daarom zeker één van die religieuze bouwwerken die je in Spanje gezien moet hebben.

Gastronomie en pelgrimsroute

Burgos staat al vele jaren bekend om zijn gastronomie dankzij klassiekers als Queso de Burgos (witte kaas), Morcilla de Burgos (bloedworst) en Olla Podrida (een populair stoofgerecht van vlees en bonen). Maar de gastronomie van Burgos heeft de afgelopen jaren een culinaire opleving doorgemaakt toen een jonge generatie van talentvolle chef-koks aan de gang ging met oude klassiekers. Zo ontstonden nieuwe combinaties als bloedworstsaus met geroosterde pepers. Mede dankzij deze innovatieve creaties werd Burgos in 2013 uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje. 

Paseo del Espolon Burgos

Burgos geldt ook als een bekende stop op de Camino de Santiago. Al in 1200 werd speciaal voor de pelgrims in Burgos een brug aangelegd over de rivier Arlanzón. De huidige pelgrimsroute loopt dwars door het centrum via de calle Fernán Gonzáles. Aan deze verkeersader bevinden zich verschillende kerken waaronder de kathedraal en de Iglesia de San Nicolás. Stammend uit 1408 met een imposant 15e eeuws altaarstuk van de Spaanse architect en beeldhouwer Simón de Colonia misstaat de kerk allerminst op de pelgrimsroute. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring