Gelegen in een fotogeniek meer dat met een dam in verbinding staat met het vaste land is de ligging van het sympathieke Flores al een attractie op zichzelf. Deel uitmakend van het departement El Petén staat Flores bekend om zijn charmante straatjes en hoffelijke bevolking. Naast haar koloniale sfeer ademt het schiereiland ook veel Maya-sfeer. Bedenk dat het eiland de laatste onafhankelijke Maya-staat was. De prettige sfeer en de toeristische faciliteiten maken Flores sowieso een fijne plek om neer te strijken, al dan niet als uitvalsbasis voor Tikal.
Eiland in een meer
Flores is een van de eilanden in de Lago Petén Itzá. Met een dijk staat ze in verbinding met het vaste land. Het derde grootste meer van Guatemala is goed voor een oppervlakte van 99 km². Vanuit alle mogelijke hoeken en straten biedt Flores schitterende vergezichten op het meer. Tegen de avond worden die alleen nog mooier als de zon zich terugtrekt. Aan het meer bevinden zich drie plaatsen: Flores, Santa Ana en San Beneto die tezamen Flores vormen. Maar deze laatste twee plaatsen op het vaste land hebben toeristen beduidend minder te bieden. Een van de attracties van Flores is simpelweg genieten van het meer, vanaf je balkon of op een terras in de stad. Ook een avondwandeling door Flores is een waar genoegen. Daarnaast kun je ook vaartochtjes maken op het meer.
Maya-tijd en Cortés
Terugkomend op de Maya-invloeden. In de tijd van de Maya's woonden er al veel mensen aan de oevers van het meer. De voorloper van Flores was Tayasal. De hoofdstad voor de Itza's, een Mayavolk dat in het noorden van Guatemala woonde. In 1525 kwam de Spaanse conquistador Hernán Cortés met zijn gevolg op bezoek. De conquistador schonk zowaar een (kreupel) paard...Later zou blijken dat de indianen dit edele dier dat zij niet kenden, verafgoodden. Na het vredige bezoek van Cortés volgden minder vreedzame Spaanse expedities. Toch zou het uiteindelijk nog tot 1697 duren voordat Tayasal als laatste Maya-stad daadwerkelijk door de Spanjaarden werd ingenomen.