Titicacameer en Isla del Sol
Een reis naar Bolivia zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het grootste meer van Zuid-Amerika. Het Titicacameer ligt in de Andes tussen Bolivia en Peru. Bolivia neemt 44 procent voor z'n rekening. Een boottocht over het meer op een hoogte van 3800 meter in een decor van eindeloos saffierblauw water, een strakblauwe lucht en omringende bergen is een ervaring die je zal bijblijven. Copacabana is de grootste stad aan het meer en tevens een toeristische uitvalsbasis voor Isla del Sol. Net als zijn Braziliaanse naamgenoot vind je er een strand, hoewel het er net wat minder swingt. Met haar Virgen de Copacabana is Copacabana een belangrijke katholieke pelgrimsplaats. Isla del Sol kent een rijke historie als religieus centrum in het Andesgebied, zelfs al ver voor het Incatijdperk. Volgens de Inca's werd de zonnegod Inti er geboren die het beginpunt van de beschaving inluidde volgens de legende. Op de eilanden bevinden zich verschillende inheemse dorpjes en circa tachtig ruïnes waarvan de meeste stammen uit de Incaperiode van de 15e eeuw.
Noordoosten: Amazone
Het Amazonegebied neemt de helft van de oppervlakte van Bolivia voor zijn rekening. Hierbinnen liggen drie juwelen van nationale parken. Tegen de grens van Peru aan vinden we de eerste. Zo groot als El Salvador kent Parque Nacional Madidi een uitzonderlijk hoge biodiversiteit: bergen van wel 6000 meter hoog, pampa's, tropische regenwouden, circa 1000 vogelsoorten, 4700 plantsoorten en 5 katachtigen waaronder de poema en de jaguar. Het Madidipark kan bereikt worden door de Benirivier over te steken vanuit Rurrenabaque. 'Rurre' is bij toeristen niet alleen een geliefde uitvalsbasis voor de Amazone maar ook voor de pampa's. Tegen de grens van Brazilië aan in het departement Santa Cruz vinden we het tweede park. Parque Nacional Noel Kempff Mercado telt maar liefst vijf verschillende ecosystemen en staat te boek als het hoogtepunt van het Amazonegebied. Zoetwaterdolfijnen, zwarte jaguars en ruim zeventig soorten reptielen vormen een greep uit de rijke fauna. Voor wie veel wil zien: trek minimaal een week uit voor dit nationale park.
Centrale Hooglanden: Cochabamba, nationale parken en Sucre
Gelegen in het hart van Bolivia is Cochabamba een bedrijvige en aangename stad. De nodige reizigers strijken neer in de derde stad van Bolivia vanwege het uitgaansleven en de relaxte (studenten)sfeer. Verder vind je er de grootste markt van het land. Ten noorden van Cochabamba bevindt zich Parque Nacional Tunari. Een toegankelijk nationaal park met valleien, bossen en warme bronnen. Het park is vernoemd naar de hoogste piek in centraal Bolivia: Cerro Tunari (5200 meter).
140 kilometer ten zuiden van Cochabamba vinden we Parque Nacional Torotoro. Dit park wordt in groten getale bezocht vanwege de unieke bewaard gebleven dino-voetstappen van 145 miljoen jaar oud. Maar het nationale park heeft ook spectaculaire kloven, grotten, watervallen en natuurlijke baden voor je in petto. Op 132 km ten oosten van Cochabamba bevindt zich Incallajta. De belangrijkste Inca vindplaats van Bolivia maakt onderdeel uit van het Unesco Werelderfgoed.
Op 338 km ten zuiden van Cochabamba vinden we het prachtige
Sucre. De wettelijke hoofdstad van Bolivia kent een oogstrelend historisch centrum met karakteristieke witte huizen. Uitgerust met een aangenaam klimaat wordt ze dan ook niet zonder reden vaak aangemerkt als mooiste stad van Bolivia. De kosmopolitische universiteitsstad kent een levendig uitgaansleven met volop bars en restaurants waar buitenlandse reizigers zich thuisvoelen. Probeer zeker de lokale culinaire specialiteit:
salteñas, heerlijke met vlees gevulde pasteitjes.
Zuidwesten: zoutvlaktes Uyuni en de hoogstgelegen stad ter wereld
Op 162 km ten zuidwesten van Sucre vinden we
Potosí. Gelegen op een hoogte van 3900 meter is dit de hoogstgelegen stad ter wereld van zijn omvang. De zilverstad was ooit een puissant rijke stad dankzij het eindeloze zilver dat uit de Cerro Rico werd gehaald. Begin 17e eeuw was het met 150.000 inwoners zelfs de grootste stad van de Nieuwe Wereld. H
oewel de grote koloniale huizen en pleinen nog een beetje doen herinneren aan de rijkdom van vervlogen tijden is de enorme welvaart die ze had verloren gegaan. Bij het winnen van het zilver lieten honderdduizenden inheemse inwoners en slaven het leven. En nog steeds vallen er veel slachtoffers onder de huidige mijnwerkers. Wie het harde leven van de mijnwerkers met eigen ogen wil bekijken, kan zelf afdalen met een tour. Overigens niet geheel zonder risico's. De gids neemt je mee in de zilvermijnen gewapend met dynamiet, alcohol en cacaobladeren, het gebruikelijk gereedschap voor veel mijnwerkers.
Een van de opmerkelijkste landschappen van Zuid-Amerika vind je in zuidwestelijk Bolivia op ruim 200 km van Potosí: Salar de Uyuni. De zoutvlaktes zijn zelfs uitgegroeid tot één van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika. Goed voor 10 miljard ton zout, strekt het grootste zoutmeer ter wereld zich uit van het toeristenplaatsje Uyuni tot de Chileense grens. Dat is maar liefst 12.000 km²! Het zijn niet alleen de zeer fotogenieke glinsterende vlaktes die toeristen trekken maar ook haar omgeving: eindeloos wit tegen een blauwe hemel. Ook de besneeuwde bergtoppen, vulkanen, geisers, meters lange cactussen en flamingo's trekken reizigers aan. Gezien haar vele attracties is een meerdaagse excursie aan te bevelen.
Zuidoosten: Santa Cruz, nationale parken, jezuïetenposten en Che Guevara
Na La Paz telt Santa Cruz de meeste inwoners van Bolivia, een kleine anderhalf miljoen. Hoewel de hoofdstad van de gelijknamige provincie geen grote bezienswaardigheden kent, zijn er voldoende redenen om er een paar dagen neer te strijken. Santa Cruz voelt Braziliaans aan (ook qua temperatuur) en is wat dat betreft een welkome afwisseling met de hooggelegen Boliviaanse steden als La Paz. Santa Cruz dat een levendig uitgaansleven kent, is een handige uitvalsbasis voor verschillende trekpleisters in de omgeving. Ten westen van Santa Cruz vinden we bijvoorbeeld Parque Nacional Amboró. Met circa 912 vogelsoorten geliefd bij vogelaars. Ook het charmante kosmopolitische plaatsje Samaipata waar opvallend veel nationaliteiten wonen, is een fijne uitvalsbasis voor het nationale park. Op een paar kilometer van Samaipata vind je ook nog El Fuerte. Een pre-hispaanse ceremoniële plaats dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed. Wie op zoek is naar de Che Guevara-trail gaat nog iets zuidelijker naar Vallegrande. In dit kleine koloniale plaatsje bevindt zich de eerste begraafplaats van de Argentijnse revolutionair. Tot de trail behoort ook het 50 kilometer zuidelijker gelegen plaatsje La Higuera waar Che Guevara werd doodgeschoten in 1967. Ten noordoosten van Santa Cruz bevinden zich de overgebleven jezuïetenmissies van Chiquitos, Unesco Werelderfgoed. Indianen werden hier in de 18e eeuw ondergebracht in dorpen en bekeerd tot het christendom, maar met behoud van hun eigen cultuur. In 1767 kwam een einde aan deze harmonieuze samenleving toen de Spanjaarden de jezuïeten het land uitgooiden.
Spaans leren in Bolivia
De studentenstad en koloniale trekpleister Sucre is de populairste en meest toegankelijke Boliviaanse stad om Spaans te leren. Het stadscentrum van Sucre rijkelijk bezaaid is met bars en restaurants en ongetwijfeld loop je er de nodige buitenlandse taalstudenten tegen het lijf. Ook in Cochabamba en La Paz zijn Spaanse taalscholen te vinden voor buitenlanders. Naast de taalscholen kun je ook nog kiezen voor scherp geprijsde privélessen gegeven door particulieren. Wel heb je dan minder zekerheid wat betreft het niveau en de didactische vaardigheden van docent. Het Spaans dat in Bolivia gesproken wordt verschilt niet heel veel van andere Zuid-Amerikaanse landen. Spaans is in Bolivia wel minder dominant dan in veel andere Zuid-Amerikaanse landen. Grofweg 30 procent van de bevolking spreekt namelijk een inheemse taal. Basiskennis van het Spaans is desalniettemin een must want Engels wordt in Bolivia nauwelijks gesproken.
Feitjes
Grootte: 1.098.581 km² (29,4 keer Nederland)
Inwoners: 11.633.371
Hoofdstad: Sucre