Parelwitte stranden, luxueuze resorts, een helderblauwe zee en paradijselijke palmbomen. Dat is het beeld dat bij de meeste mensen opdoemt als ze aan de Dominicaanse Republiek denken. Maar het vakantie-eiland is nog zoveel meer. Ontdek het kolkende Santo Domingo, met zijn historische centrum en flitsende uitgaansleven of verken als tegenhanger het koelere binnenland met zijn regenwouden en bergen waaronder de hoogste berg van de Caraïben. Maak ook zeker kennis met de hartelijke bevolking, de merengue en het echte Dominicaanse leven buiten de afgeschermde resorts in steden als Santiago.
Santo Domingo: oudste stad in de Nieuwe Wereld
La Capital bevindt zich in het zuiden van de Dominicaanse Republiek aan de Caribische Zee. Als eerste stad die de Spanjaarden stichtten in de Nieuwe Wereld komen liefhebbers van koloniale architectuur in Santo Domingo volop aan hun trekken. Het historisch centrum dat bekend staat als Zona Colonial herbergt de meeste historische gebouwen die behoren to Unesco werelderfgoed. Het kloppend hart van het oude centrum wordt gevormd door Parque Colón waaraan de oudste kathedraal van het westelijk halfrond prijkt. En zo vind je in Santo Domingo ook het oudste militaire fort en het oudste gerechtshof. Struin bij mooi weer (anders waai je er weg!) zeker de Malecón af. Deze strandpromenade voert langs talrijke historische gebouwen om in de avonduren te transformeren tot één grote discotheek. Nachtvlinders zitten sowieso gebakken in La Capital met talloze bars, discotheken, restaurants, casino's en strakke hotelclubs in het verschiet.
De noordkust aan de Atlantische Oceaan is 586 kilometer lang: van Monte Cristi bij de Haïtiaanse grens in het westen tot en met Cabrera in het oosten. De noordelijke kuststrook is bezaaid met fraaie stranden, all inclusive resorts en watersportmogelijkheden. Hoofdstad van de gelijknamige provincie is Puerto Plata de grootste stad aan de noordkust. De derde stad van de Dominicaanse Republiek (128.240 inwoners) herbergt een aantal aardige bezienswaardigheden waaronder een strandpromenade, een oud fort, victoriaanse architectuur en een kabelbaan. Op slechts 7 kilometer ten oosten van Puerto Playa ligt de strandstrook Playa Dorada, hét resortgebied van de noordkust. Als je 20 kilometer in oostelijke richting opschuift, kom je uit bij het toeristische badplaatsje Sosúa. Een badplaats met twee gezichten. De meeste toeristen en Dominicaanse families komen af op het halve maanvormige Playa Sosúa. De badplaats en gelijknamige baai bieden uitstekende mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Tegelijkertijd is Sosúa de hoofdstad wat betreft sextoerisme. Overdag maar in het bijzonder 's avonds zal je dat niet ontgaan in de stad. 15 kilometer verder oostwaarts vinden we Cabarete. Een ontwikkeld en kosmopolitisch watersportparadijs. Maar ook een relaxte plek om 's avonds een Dorada aan het strand te drinken. Cabarete geldt als één van de beste kitesurfgebieden ter wereld dankzij een constante wind. Met zowel grote als kleinere golven zijn ook de omstandigheden voor (wind)surfers optimaal.
Punta Cana, een kaap in het meest oostelijke deel van de Dominicaanse Republiek, staat synoniem voor all inclusive resorts en schitterende stranden. Punta Cana omvat dan ook ruim 100 kilometer kustlijn met grandioze stranden, piekfijne golf courts, eindeloze buffetten en alle mogelijke comfort die je maar kunt bedenken. Aan deze kuststrook komen ook sportvissers aan hun trekken met volop mogelijkheden om te hengelen op marlijn, tonijn en haai. Met zijn turkooiskleurig water, witte zand en de ontelbare palmbomen neemt het 50 kilometer lange Playa Bávaro het meeste hiervan voor zijn rekening. Bávaro (soms ook gebruikt als synomiem voor Punta Cana) is tevens de grootste kustplaats aan de oostkust, een mekka van luxueuze all inclusive resorts. Maar naast dit all inclusieve geweld zijn er ook minder toeristische opties voorhanden. Zo is er de weinig toeristische kustplaats Bayahibe die geldt als de beste plaats in de Dominicaanse Republiek om te duiken en te snorkelen. Ook zijn er verrassend goede bars en restaurants te vinden. Overdag kun je overigens wel veel toeristen treffen die via de kustplaats een dagtrip maken naar het prachtige bountyeiland Isla Saona. Een ander voorbeeld van een niet toeristisch oord is het geïsoleerde Playa Limón. Een prachtig en natuurlijk strand dat wordt gerekend tot de mooiste stranden van het land.En dan zijn er ook nog twee nationale parken van formaat die niet onvermeld mogen blijven. Dichtbij het schiereiland Samaná vormt het schitterende Parque Nacional los Haitises een enorm mangrovemoeras dat alleen met de boot bereikbaar is. Tot de attracties behoren de mangrovebossen en grotten. Het nationale park Cotubanamá (voorheen bekend als Parque Nacional del Este) bevindt zich in de zuidelijke provincie La Altagracia. Tot de hoogtepunten hier behoren naast grotten een rijke flora en fauna en prachtplekken om te snorkelen.
Ben je minder van de resorts en de toeristenmassa's van de noord- en oostkust maar niet vies van prachtstranden en toeristische gemakken? Zet dan koers naar het schiereiland Samaná in het uiterste noordoostelijke puntje van de Dominicaanse Republiek. Península Samaná staat via een landengte in verbinding staat met de gelijknamige provincie. Onafhankelijke reizigers zullen zich als een vis in het water voelen in het kosmopolitische Las Terrenas. Naast idyllische stranden tref je er een levendig uitgaansleven met een Europese vibe. Enigszins vergelijkbaar maar minder toeristisch is Las Galeras. Voor één van de allermooiste Caribische stranden bezoek je het oostelijk deel van schiereiland. Daar ligt het wonderschone en geïsoleerde Playa Rincón verborgen. Een andere natuurattractie van formaat is de 40 meter hoge El Salto del Limón. Een spectaculaire waterval in het binnenland van het schiereiland in een bergachtig, moeilijk toegankelijk gebied dat je alleen met paard kunt doorkruisen. Een fantastische tocht door dichtbegroeid regenwoud. Samaná staat verder bekend als een van de beste plekken in de wereld om walvissen te spotten. In februari komen namelijk honderden bultruggen naar de Baai van Samaná om te paren. Voor dit spektakel is een heel scala aan walvistours voorhanden. Als uitvalsbasis kun je neerstrijken in Samaná waarvandaan ook Parque Nacional Los Haitises en bountyeiland Cayo Levantado binnen handbereik ligt.
Een heel andere kant van de Dominicaanse Republiek is te vinden in het binnenland. Hier geen stranden en resorts, maar bergen, outdoor mogelijkheden en koelere temperaturen. 60 kilometer ten zuiden van Puerto Plata vinden we de tweede stad van het land: Santiago de los Cabelleros. De sigarenhoofdstad is niet per se de grootse toeristische attractie op het eiland, maar wel interessant voor reizigers die op zoek zijn naar het authentieke Dominicaanse leven in het binnenland. Naast de nodige uitgaansmogelijkheden is ook het sprankelende en vermaarde carnaval in februari een reden om de stad aan te doen. Ten zuiden van Santiago vinden we Parque Nacional José Armando Bermúdez. In dit nationale park bevindt zich de Pico Duarte. Met 3098 meter zowel de hoogste berg van de Dominicaanse Republiek als de Caraïben. De populaire klim (reken op een zware tocht van minimaal twee dagen) wordt vaak per ezel afgelegd. Een geliefde uitvalsplek voor de Pico Duarte vormt Jarabacoa, dat zich bevindt in het lager gelegen gebied van de Cordillera de Central. Een plek om de frisse berglucht op te snuiven en voor het beoefenen van verscheidene outdooractiviteiten. Nog dichter bij Pico Duarte bevindt zich Constanza. Je kunt in Constanza waar de temperaturen nog wat frisser zijn verschillende uitdagende trails ondernemen. In de directe omgeving van Constanza zijn de 83 meter hoge waterval Aguas Blancas en het natuurpark Ebano Verde bekende natuurattracties.
Het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek wordt maar door weinig reizigers bezocht. Met haar fantastische kuststroken en bijzondere natuur valt er echter genoeg te zien en te beleven. Bekend om zijn ecotoerisme is Barahona een mooie uitvalsbasis voor dit gebied. Ten zuidwesten van Barahona vinden we Bahía de las Águilas. Volgens de Dominicanen zijn aan de 37 km lange baai een aantal van de mooiste stranden ter wereld te vinden. Het afgelegen strand, zonder toeristische voorzieningen, is over land nog niet zo makkelijk bereikbaar. Daarom gaan veel bezoekers vanuit Las Cuevas met een bootje over zee - zeker een mooie trip! De Baai van Águilas maakt deel uit van Parque Nacional Jaragua. Goed voor een oppervlakte 1374 km² herbergt dit nationaal park Lago de Oviedo. Een groen zoutmeer met een rijke fauna waaronder flamingo's, ibissen en enorme zeeschildpadden. Ruim 120 kilometer in noordelijke richting vinden we ook nog Lago Enriquillo. In dit zoutmeer dat deel uitmaakt van Parque Nacional Isla Cabritos is Isla Cabritos gelegen. Een eiland met een uniek woestijngebied met cactussen en leguanen.
Wat kennis van de Spaanse taal zal je bezoek aan de Dominicaanse Republiek enorm verrijken. De vriendelijke Dominicanen waarderen het zeer als je een woordje Spaans spreekt. Wie verblijft in de resorts in de toeristische gebieden kan met Engels nog aardig uit de voeten. Ga je rondreizen dan is dit wel even anders. Het Spaans van de Dominicaanse Republiek klinkt als dat van de nabijgelegen eilanden Cuba en Puerto Rico. Het zogenaamde Caribisch Spaans. In het Dominicaanse dialect zijn de nodige inheemse invloeden doorgedrongen. Best opmerkelijk want veel nazaten van de Taíno-indianen zijn er niet meer. Wat voor typische Dominicaanse woordjes en uitdrukkingen je op reis zoal gaat tegenkomen? Wat voorbeelden. Te beginnen met het nationale gerecht rijst met bonen: 'bandera dominicana' (letterlijk vertaald: Dominicaanse vlag). Guagua dat we ook uit andere Spaanstalige landen kenen staat voor busje, terwijl 'carros de concho' staat voor een gedeelde taxi. Boodschappen doe je in een 'colmado' (kleine supermarkt). En wat 'tató' betekent? Dat is slang voor 'alles is ok'. Heel veel taalscholen voor een cursus Spaans vinden we niet op de Dominicaanse Republiek. De meeste scholen bevinden zich in Santo Domingo, Cabarete en Sosúa.
Feitjes
Grootte: 48,442 km² (1,2 keer keer Nederland)
Inwoners: 11.576.150
Hoofdstad: Santo Domingo