Nicaragua is nog steeds vrij onbekend in Midden-Amerika, zeker als je het vergelijkt met het populaire Costa Rica. Opmerkelijk, want Nicaragua beschikt over imposante meren, vulkanen én koloniale prachtsteden waarmee het land zich nadrukkelijk onderscheidt van haar buurland. Ook zijn er heerlijke stranden waar je zowel in de Stille Oceaan als de Caribisch Zee voortreffelijk kunt surfen en diepzeeduiken.
Managua ligt aan de zuidoever van Lago de Nicaragua, lokaal nog beter bekend als Lago Xolotlán. De hoofdstad van Nicaragua is zeker niet de populairste toeristenstad van Midden-Amerika. Het niet zeer aantrekkelijk centrum van Managua loopt niet over van de architectonische bezienswaardigheden, met uitzondering van een prachtige gehavende kathedraal. Maar Managua zet daar wel een spannend nachtleven en een aantal interessante nabijgelegen natuurattracties tegenover. Managua ligt verder zeer strategisch voor excursies in alle richtingen van het land. Outdoor liefhebbers zullen een bezoekje aan Reserva Natural Laguna de Tiscapa kunnen waarderen. Al zippend kun je met de kabelbaan met een eersteklasuitzicht over het vulkaanmeer crossen.
De meest fotogenieke stad van Nicaragua is op 45 kilometer ten zuidoosten van Managua te vinden: Granada. Met zijn kleurrijke, verfijnde koloniale architectuur en aangename atmosfeer is het haast onmogelijk om niet voor Granada te vallen. Deze koloniale parel - een van de oudste steden van Latijns-Amerika - is voor Nicaraguaanse begrippen zelfs toeristisch te noemen met een overvloed aan hotels, koffiebarretjes en expats die veel van de historische panden bezitten. Granada ligt aan de westoever van Lago de Nicaragua, lokaal vooral bekend is als Lago Cocibolca. Met 8624 km² is het 'Meer van Nicaragua' het grootste meer van Nicaragua en het op een na grootste meer van Latijns-Amerika. Aan het meer (op slechts 10 kilometer van Granada) ligt de stratovulkaan Mombacho die deel uitmaakt van het gelijknamig natuurpark. In de 'Zoete Zee' liggen ruim 360 vulkanische eilandjes (Las Isaletas) waar je langs kunt varen en waarvan sommige bezocht kunnen worden. Met 276 km² is Isla de Omotepe het grootste eiland in het meer, ooit ontstaan uit de vulkanen Concepción en de Maderas. Op 15 kilometer ten noordwesten van Granada vinden we de marktstad Masaya. Shoppers kunnen er eindeloos ronddolen op de verscheidene markten: van een comfortabele 'toeristenmarkt' tot zeer lokale openluchtmarkten. Op 20 kilometer ten zuiden van Masaya bevindt zich het grootste nationale park van Nicaragua: Parque Nacional Volcán Masaya. De attractie hier vormt de Masayavulkaan en een extra bijzonder details is dat je er letterlijk naar de rand van de krater kunt rijden. De perfecte locatie om de zwavelgeur weer kwijt te raken is een bezoek aan Reserva Natural Laguna de Apoyo, dat iets buiten Masaya is gelegen. In dit reservaat ligt een schoon kratermeer (Laguna de Apoyo), dat zich goed leent voor een frisse duik, maar ook voor activiteiten als klimmen, paragliding of het spotten van vogels.
Op 97 kilometer ten zuiden van Granada en op een paar uur van de Costaricaanse grens is San Juan del Sur gelegen. Een van de visitekaartjes van deze toeristische badplaats is het halvemaanvormige strand waar zonnebaders vrolijk van zullen worden. Surfers komen massaal af op de mooie golven van de kuststrook. Een andere attractie van San Juan zijn de prachtige zonsondergangen waarvan je kunt genieten op het strand of met speciaal in het leven geroepen 'sunset cruises'. Zowel ten zuiden als ten noorden van San Juan del Sur bevinden zich verscheidene goede stranden. Ten zuiden ligt bijvoorbeeld het fraaie Playa el Coco grenzend aan het bekende zeeschildpaddenreservaat 'El Flor'. Ten noorden van San Juan del Sur liggen nog mooiere stranden in het verschiet waaronder een aantal spectaculaire surfstranden. Het bekendste voorbeeld hiervan is Popoyo die surfers uit heel de wereld aantrekt met haar uitdagende en constante golven.
De tweede koloniale prachtstad van Nicaragua is León. Deze stad zou je kunnen omschrijven als een ruwere en grotere uitgave van Granada. Dit voormalige revolutionaire bolwerk op 73 kilometer ten noorden van de hoofdstad telt verscheidenene universiteiten en kerken die zeer de moeite waard zijn. Hiertoe behoort zeker de kathedraal, de grootste van Midden-Amerika. De tweede stad van Nicaragua herbergt als cultuurstad ook een aantal boeiende musea waarvan La Casa de Rubén Darío eruit springt. Dit museum, gevestigd in een klassiek Spaans pand met een aantrekkelijke patio, is volledig gewijd aan 's lands beroemdste dichter en trots van León. Rubén Darío dus. Genoeg cultuur? Dan ligt er nog een zeer bijzondere outdooractiviteit in het verschiet, de nabijgelegen Cerro Negro. Van deze zwarte vulkaan (de jongste van het land) kun je met 80 kilometer per uur afrazen met een sandboard - een niet alledaagse actviteit in Midden-Amerika!
Op 129 kilometer ten noorden van Managua bevindt zich Matagalpa - de 'Parel van het Noorden'. Matagalpa bevindt zich in hooglandgebied en is als koffiehofleverancier in economisch opzicht een van Nicaragua's belangrijkste steden. Koffieliefhebbers zouden zeker deel moeten nemen aan de 'Ruta de Café', waarbij je verschillende koffiecoöperaties bezoekt subliem gelegen in de regenwouden. Naast een aardig koloniaal centrum en hikingmogelijkheden biedt de stad ook een levendig uitgaansleven dat gedomineerd wordt door exotische muziekstijlen als ranchera, merengue en reggaeton. 71 kilometer in noordwestelijke richting vinden we de sigarenstad Estelí, één van de belangrijkste sigarenproducerende steden ter wereld. De vruchtbare aarde is zeer geschikt voor de tabaksproductie en niet geheel toevallig verkasten veel Cubaanse sigaar makers tijdens de revolutie van 1959 naar deze regio. Sigarenfans kunnen een rondleiding volgen bij verschillende sigarenfabrieken. Op 6 kilometer van Estelí bevindt zich Salto de La Estanzuela, een waterval gemaakt voor een heerlijke verfrissende duik. En op 30 kilometer van Estelí bevindt zich het spectaculaire Reserva Natural Miraflor. Dit natuurreservaat van 254 km² met nog nauwelijks toerisme kent een rijke biodiversiteit waaronder 200 orchideeënsoorten. In het departement Jinotega (tegen de grens van Honduras aan) bevindt zich Reserva de Bosawás. Dit Unesco-biosfeerreservaat van 20.000 km² is niet alleen het grootste Latijns-Amerikaanse bosreservaat maar ook het op een na grootste regenwoud van het westelijk halfrond (na de Amazone). Bosawás is zeer rijk aan biosdiversiteit en herbergt alleen al 200.000 insectensoorten.
De lange Caribische kuststrook verschilt in vele opzichten van de rest van Nicaragua. Zo kent het gebied Engelse invloeden wat maakt dat de Spaanse taal er minder dominant is dan elders in het land. Ook de bevolkingssamenstelling is beduidend anders. Waar de rest van Nicaragua grotendeels mesties is, wonen hier hoofdzakelijk inheemse en Afrikaanse afstammelingen. De bekendste stad aan de Caribische kust is Bluefields dat vernoemd is naar een Nederlandse piraat uit de 17e eeuw. De bevolkingssamenstelling in deze havenstad is gemêleerd met miskito's, mestizo's, creolen en Chinezen. Naast de stranden en de relaxte sfeer is Palo de Mayo een grote attractie, een festival dat Bluefields in mei op z'n kop zet. Op 70 kilometer van Bluefileds liggen de Corn Islands (Spaans: Las Islas del Maíz) bestaande uit twee eilanden. Het hoofdeiland is Big Corn Island, goed voor 10 km². Little Corn Island, het meest in trek bij toeristen, is voor 2,9 km². Als je houdt van duiken en snorkelen dan zijn de Corneilanden niet te missen bij een bezoek aan Nicaragua. Een retourvlucht naar de eilanden kost een kleine 200 dollar.
Het Nicaraguaans-Spaans (Nicañol genaamd) heeft veel gemeen met zijn buurlanden. De Nicaraguanen lijken wel wat sneller te praten waarbij soms unieke Nicaraguaanse woorden voorbij komen. Voorbeelden hiervan zijn 'pofi' (vriend) en 'tuani' (cool). In de Atlantische kuststrook is het Spaans nog meer gekruid met de nodige inheemse en creoolse invloeden. Nicaragua is een van de voordeligste Latijns-Amerikaanse landen om Spaans te leren, hoewel er minder scholen te vinden zijn dan in bijvoorbeeld Costa Rica en Guatemala. De meeste Spaanse taalscholen vind je in Granada, San Juan del Sur, León, Matagalpa en Estelí.