Pamplona is wereldberoemd vanwege het stierenrennen dat in juli de stad helemaal op z'n kop zet. Maar de hoofdstad van Navarra is ook boeiend als er geen stier te bekennen is. De ligging van Navarra, op een heuvel, imponeert direct. Eenmaal boven aangekomen bij de imposante stadsmuren liggen de bezienswaardigheden voor het oprapen. Een mooie culinaire bonus van Iruña (de Baskische benaming van Pamplona) vormen haar tapas. Men beweert dat ze weinig onderdoen voor die van San Sebastián

Plaza del Castillo Pamplona

Oude vestingstad Pamplona

Dat Pamplona een vestingstad was, blijkt overduidelijk uit de oude stadsmuren die tegenwoordig vredig uitkijken op het uitgestrekte nieuwe gedeelte van de stad. Gebouwd onder het bewind van Filips II gelden de stadsmuren als één van de best bewaard gebleven bastions van Europa. Achter deze stadsmuren ligt een aantrekkelijke oude kern schuil met middeleeuwse gebouwen en romaanse gebouwen. In 75 v.Chr. gesticht door de Romeinse generaal Pompey gaat de geschiedenis van Pamplona ver terug. Wie zijn verkenning begint bij de stadsmuren en een van de smalle straten insteekt, zal onder de indruk raken van de elegante huizen van soms wel zes verdiepingen hoog. Functioneel ook. Deze hoge panden zorgen in de zomer namelijk voor de broodnodige schaduw, terwijl ze in de winter de ijzige wind buiten de deur houden. Als je in zuidelijke richting gaat, kom je al snel uit bij het kloppend hart van de stad: Plaza del Castillo. Een opmerkelijk groot plein voor een middelgrote stad als Pamplona. In de directe omgeving vind je ook de vermaarde stierenarena, de plek waar tijdens het stierenrennen de deelnemers en stieren finishen.

Hemingway en Pamplona

Zoals Ernest Hemingway verbonden is aan Havana, zo is er ook een sterke connectie met Pamplona. Hij zou Pamplona in totaal maar liefst negen keer bezoeken. Om te genieten van de cafés, de lokale gerechten en het stierenrennen en stierenvechten. Met zijn beroemde roman The Sun also Rises (Spaanse titel: Fiesta) zette hij de San Fermín-feesten en het stierenrennen eigenhandig op de internationale kaart. En net als in de Cubaanse hoofdstad is Hemingway op verschillende plekken in de stad terug te vinden. Natuurlijk is er ook in Pamplona een café waar Hemingway gedisciplineerd zijn drankjes dronk. Ga hiervoor naar het beroemde Café Iruña aan de Plaza de Castillo. In dit etablissement waar Hemingway werkte aan Fiesta, kun je met hem  in de vorm van een standbeeld op de foto. Aan hetzelfde plein, op nummer 1, vinden we tevens het exclusieve hotel La Perla waar Hemingway vaak overnachtte. Nog een prominente Hemingway-plek in Pamplona vind je bij de stierenarena waar een levensgroot standbeeld van hem staat.

De grote encierro van Pamplona

Met de San Fermín-feesten gaat het in juli echt helemaal los in Pamplona. Het festival kent een rijke historie waar het stierenrennen het beroemdste onderdeel is. Om een indicatie te geven van de gekte. Pamplona kent een kleine tweehonderdduizend inwoners maar tijdens de feesten kan de populatie zomaar oplopen naar een miljoen! Maar waar blijft dit vreemdelingenlegioen? Wie er zeer vroeg bij is én flink in de buidel wil tasten, kan terecht in een hotel. Er is ook een groep, geen gekke strategie, die iets buiten de stad verblijft. En dan is er ook nog een grote groep diehards die gewoon op straat slaapt. Hoewel dit wereldberoemde festival Pamplona toeristisch en financieel veel brengt, zijn er ook inwoners die zo hun bedenkingen hebben. Het negatieve imago dat het stierenrennen de stad bezorgt, is ze een doorn in het oog. De backpackersinvasie van buitenlandse feestvierders valt al evenmin bij iedereen in goede aarde. Wat je er ook van mag vinden, het Sanfermín festijn is een ongekende happening. Benieuwd geraakt maar niet in de gelegenheid om het festival te bezoeken? Stem dan eens af op Televisión Española (TVE). Dagelijks zenden ze het stierenrennen met live verslagen uit inclusief analyses van ware 'stierenloopkenners'.  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring