Ten oosten van Mexico-Stad op drie uur rijden vinden we het aangename Puebla. In vergelijking met de hoofdstad van Mexico voelt het historisch centrum van Puebla welhaast als een dorp aan. Maar vergis je niet, Puebla telt nog altijd ruim anderhalf miljoen inwoners! Daarmee de vierde stad van het land. Met zijn tientallen kerken, waaronder de tweede grootste kathedraal van het land, geldt Puebla in Mexico als een katholiek bolwerk. Fameus is de barokke stad ook vanwege zijn veelzijdige gastronomie. De nationale saus mole vindt er bijvoorbeeld zijn oorsprong. Verder staat Puebla bekend om zijn snoep en ambachtelijke talavera-tegels die je in de stad op vele plaatsen kunt bewonderen. 



Heldhaftig Puebla

Gesticht in 1531 werd met de bouw van de grootse kathedraal van Puebla begonnen in 1575. In deze periode zou Puebla dankzij zijn strategische ligging uitgroeien tot de tweede belangrijkste stad van het Spaanse rijk. In 1847 werd de stad kort bezet door Amerikaanse troepen die de stad na het verdrag van Guadalupe Hidalgo weer verlieten. Een belangrijk wapenfeit. Op 5 mei 1862 vond de historische slag van Puebla plaats. Generaal Ignacio Zaragoza versloeg toen het Franse leger, op dat moment het sterkste ter wereld. Elk jaar wordt deze historisch overwinning, waaraan Puebla de eretitel Heroica Puebla de Zaragoza (Heldhaftig Puebla van Zaragoza), op 5 mei als Cinco de Mayo gevierd. Desalniettemin kwamen de Fransen in 1863 nog terug om in 1866 definitief te vertrekken. De Franse invloed kan nog royaal teruggevonden worden in de hedendaagse architectuur van de stad. Puebla speelde ook een belangrijke rol in aanloop van de Mexicaanse revolutie van 1910. Vlak voor het uitbreken van de revolutie werd in dat jaar de politicus Aquiles Serdán, zijn familie en een groep liberalen vermoord, nadat het leger zijn betrokkenheid bij de opstand tegen de toenmalige president Porfirio Díaz ontdekte. 



Talavera-tegels en de kunstenaarswijk

Wie door Puebla loopt, zal de talavera-tegels niet ontgaan. In de 16e eeuw werd het geglazuurde aardewerk door Dominicaner monniken uit het Spaanse Talavera de Reina meegebracht. Naast sterke Spaanse en Arabische invloeden is het talavera-aardewerk in de loop van de tijd verder verrijkt met Italiaanse en Chinese elementen. Het vervaardigen van talavera is zeer tijdsintensief en kan wel een halfjaar in beslag nemen. Talavera-aardewerk geldt als authentiek als het uit de regio Puebla komt en voldoet aan een specifieke kleisoort vervaardigd in lokale technieken. Makkelijk te herkennen aan schilderijen en kunstwerken die her en der staan opgesteld is Barrio del Artista. Zonder twijfel een van de aangenaamste zones van de stad. De artistieke wijk is ook te herkennen aan haar studenten die komen en gaan van het nabijgelegen conservatorium. Maar ook als je niet op zoek bent naar een kunstwerk is het kunstblok een fijne plek om af te struinen en een drankje te drinken op een van de sfeervolle terrassen waar altijd live muziek klinkt.

Mole en snoep

Twee nationale gerechten vinden hun oorsprong in Puebla: Mole Poblano en Chiles en Nogada. Chiles en Nogada is een onvervalst patriottisch Mexicaans gerecht. Gevulde pepers en amandelsaus vertegenwoordigen de kleuren van de Mexicaanse vlag. Mole ziet eruit als chocoladesaus hoewel het niet helemaal zo smaakt. Belangrijke ingrediënten zijn chocolade, kaneel en noten. Mexicanen serveren de saus bij verscheidene gerechten. Puebla kent een rijke snoeptraditie wat teruggaat tot de koloniale tijd. De snoepjes van Puebla vormen een fijne combinatie van Spaanse, inheemse en Arabische receptuur, een feest voor zoetebekken. Een blok van de stad is rijkelijk bezaaid met snoepwinkeltjes.
 

Puebla kerkenstad

Met een kleine vijftig kerken en kloosters is Puebla een ware kerkenstad De meest imposante en grootste daarvan is de kathedraal - de op één na grootste Mexico. Voor de kerk staan engelen opgesteld waaraan de stad haar bijnaam Puebla de los Angeles (Volk van de Engelen) dankt. Maar het allermooist is de binnenkant van de kerk, waar een adembenemend altaar de aandacht opeist. Een dergelijk imponerend interieur kent ook de nabijgelegen Santo Domingo-kerk die is uitgerust met een met bladgoud gedecoreerde kapel.
 


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring