Bolivianen vinden het de mooiste stad van Bolivia, maar ook toeristen zijn onder de indruk: Sucre. Bezaaid met sneeuwwitte koloniale gebouwen kent Sucre dan ook één van de best bewaarde historische centra van Zuid-Amerika. Naast de koloniale charme van de kerken, kloosters, musea en pleinen is Sucre simpelweg een aangename plaats om als reiziger te vertoeven. Naast haar schone koloniale pracht en praal heeft Sucre ook nog een andere troef in handen: de grootste vindplaats van dinosaurus voetstappen.  

Stad met verschillende (bij)namen

Voordat Sucre haar huidige naam kreeg, heeft de stad veel verschillende namen gekend. De Spanjaarden stichtten de stad als Plata begin 16e eeuw vanwege al het zilver dat in de vallei gevonden werd. Later werd ze omgedoopt tot Charcas en Chuquisaca naar de gebieden waar de stad toen toebehoorde. Tot de 18e eeuw het juridische, religieuze en culturele hart van de regio is haar huidige naam te danken aan de revolutionaire leider Antonio José de Sucre. In 1839 werd Sucre de hoofdstad van Bolivia. Hoewel de regering reeds in 1898 naar La Paz verhuisde, is Sucre nog steeds de officiële capital van Bolivia, hoewel lang niet iedereen dat weet. Sucre kent heel wat bijnamen. Wie de stad nadert en haar witte gebouwen ziet opdoemen, zal 'witte stad' goed kunnen volgen. Dat de gebouwen zo wit en smetteloos zijn, heeft te maken met Andalusische invloeden en in het bijzonder regeringsvoorschriften die voorschrijven dat ze elk jaar geverfd moeten worden.  Gelegen tussen de stad Potosí de jungle met cacaobomen staat Sucre ook bekend als de 'Stad van Chocolade'. 


Koloniale hoogtepunten van Sucre

La Ciudad Blanca de Las Americas kent een verscheidenheid aan koloniale hoogtepunten. Niet te missen is La Casa de la Libertad, een koloniaal paleis waar in 1825 de onafhankelijk van Bolivia werd uitgeroepen. Bezoek ook Iglesia de la Merced, vanaf de toren wacht je een fraai uitzicht over heel de stad. Een andere fraaie mirador is La Recoleta. Dit plein kijkt niet alleen fraai uit over de stad, maar herbergt ook een museum en een 16e eeuws franciscaans klooster met een aantal prachtige kunstwerken. Een ander interessant museum in Sucre is Museo Textil Etnográfico. Daar kun je de karakteristieke Boliviaanse kledingstukken en traditionele weefkunst gadeslaan. Nog een aanrader op museumgebied is het antropologische museum. Daar valt weer van alles te leren over de inheemse culturen en de koloniale historie van Sucre.


Buiten Sucre: dinosaurussporen en de zondagmarkt van Tarabuco

Net buiten het centrum van Sucre vinden we de grootste vindplaats van dinosaurrussporen ter wereld: het Dinosauruspark Cal Orcko. Hoe de circa 5000 dino voetstappen bewaard zijn gebleven? Dankzij lava uit een nabijgelegen vulkaan die puur per toeval ontdekt werd door medewerkers van een cementfabriek. In het park kunnen ook prehistorische planten, dierfossielen en nagemaakte dinosaurussen op ware grootte bekeken worden. Op 65 km van Sucre vinden we een van de meest gevarieerde markten van Zuid-Amerika. We hebben het over de beroemde Tarabuco zondagmarkt. Je begeven tussen de in traditionele kleding gestoken lokale bevolking is een bijzonder kleurrijk schouwspel. Verwacht uiteenlopende soorten textiel met de meest bijzondere motieven. Het zou eeuwig zonde zijn als je hier niet je slag slaat...Naast ponchos en hoeden kun je ook gaan voor cocabladeren, maar neem ze vooral niet mee naar huis...


Reisbestemmingen Bolivia

Natuurparken Bolivia

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring