Ushuaia claimt met trots haar status van zuidelijkste stad ter wereld. Gelegen aan het Beaglekanaal dat Argentinië van Chili scheidt bewonen ruim 55.000 inwoners dit bijzondere plekje in Zuid-Amerika. Ondanks de commerciële uitbuiting van de titel 'El fin del mundo' krijgt het stadje er wel iets magisch door. Uitkijkend over het water, met in de verte de vuurtoren en achter je de besneeuwde bergtoppen, krijg je namelijk echt het gevoel dat je aan de uiterste rand van de aardbol staat. Het centrum van Ushuaia daarentegen is opvallend westers en overigens minder fraai dan haar omgeving. Dankzij de belastingvrije zone zijn er opvallend veel buitenlandse werkkrachten werkzaam bij de assemblages Ushuaia.

Ushuaia - zuidelijkste stad ter wereld

Vuurland

Tierra del Fuego is de meest zuidelijke van de 23 provincies van Argentinië. Hoewel Río Grande de provinciale hoofdstad, is, is Ushuaia met afstand de bekendste stad van Vuurland. De naam Vuurland is bedacht door de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. In 1520 was hij de eerste Europeaan die door de later naar hem vernoemde zeestraat 'Straat van Magellaan' voer. Wat hij toen zag was de grote vuren op de eilanden afkomstig van de Yaghan, de oorspronkelijke bewoners van Vuurland.  

Thomas Bridges en de Kano-indianen

In 1870 zette de Britse missionair Thomas Bridges voet aan wal om te gaan werken met de lokale Yaghan. Zij stonden bekend als de Kano-indianen omdat ze veel tijd op zee bivakkeerden. Hun cultuur was eerder door Charles Darwin weinig vleiend beschreven als 'de laagste vorm van de mensheid op aarde'. Maar de Yaghan leefden maar liefst 6000 jaar op Vuurland zonder enig contact met de buitenwereld. Dat maakten ze wel slecht bestand tegen de ziektes die de nieuwe bewoners meebrachten. Langzaam maar zeker stierf de stam dan ook uit. 

Gevangenis van Ushuaia

In 1896 werd in Ushuaia een gevangenis voor zware criminelen gebouwd. Daarmee ontstond ook het stadje. Het eiland Vuurland, ver weg van de beschaving, was natuurlijk de perfecte plek voor een gevangenis. Ontsnappen was onmogelijk. In de eerste helft van de 20e eeuw breidde de overheid de stad rondom de gevangenis uit met als doel om de soevereiniteit over Vuurland te behouden ten opzichte van Chili. De gevangenen werkten in de houtindustrie rond de stad. Zo bouwden zij mee aan de uitbreiding. Ook legden ze een spoorlijn aan: el tren del fin del mundo. In 1952 werd de spoorlijn gesloten om in 1994 terug te keren als toeristische attractie. Het treinritje van 100 minuten start vanaf Ushuaia met als eindstation het beroemde Nationaal Park Tierra del Fuego

Nationaal Park Tierra del Fuego en Antarctica

De natuur rondom Ushuaia is met gletsjers, besneeuwde bergtoppen, bossen, meren en zee adembenemend. Ze zorgen voor een heel scala aan spectaculaire landschappen. Vooral in Parque Nacional Tierra del Fuego op 12 km ten westen van Ushuaia kunnen mooie meerdaagse wandeltochten ondernomen worden. Het nationale park herbergt delen van de kust van het Beaglekanaal, het Andesgebergte en Patagonische woud. Ook de excursie naar Antarctica mag niet onvermeld blijven. Van half november tot half maart varen cruiseschepen uit.  Goedkoop zijn deze meerdaagse reizen overigens niet...Het voordeligst ben je nog uit met de last minute trips die je in het stadje zelf kunt regelen. Maar ook last minute betaal je voor een cruise van 2 weken nog altijd 3000 dollar. Zoek je luxe? Houd dan rekening met prijzen tot ruim 12.000 dollar!


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2025 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring