In deze zeer pittoreske maar ook toeristische wijk is een enorm aanbod aan uitnodigende (tapas)barretjes voorhanden. Een instituut is de '24-uurs tapasbar' Bodega de Santa Cruz. Een plek waar je van de ochtend tot de avond kunt inhaken en waar altijd volk is. Bestellingen worden hier nog met krijt op de bar geschreven door personeel dat door de wol geverfd is en uit het hoofd alle bestellingen afwerkt, impresionante! Op een mooie zomeravond is het een regelrechte aanrader om met een koude caña neer te strijken op het dakterras van Hotel Doña Maria met als bonus het uitzicht op de verlichte Giralda, veel dichter ga je niet in Santa Cruz geraken! Zoek je een bijzonder Sevillaans drankje? Neem dan een kijkje in het intieme Taberna Alvaro de Peregil (Calle Mateos Gago 22) en probeer de vino de naranga, sinaasappelwijn! Of bezoek Bodega Las Columnas (Rodrigo Caro 1). Een klassieke bodega waar je een caña kunt combineren met een fijne tapa.
Is Barrio de Santa Cruz je iets te toeristisch? Zet dan koers in noordelijke richting. Daar vind je nog onvervalste tabernas waar de lokale inwoners in groten getale van hun copas en tapas genieten. Maar met veel minder toeristen en dat merk je ook gelijk aan de prijzen. Tapasbars zitten op alle hoeken. Een lokale favoriet is Bar Alfalfa (Calle Candile) waar je uitstekende tapas, ambiance en een snelle en vriendelijke bediening kunt verwachten. Op 450 meter ten noordoosten van Alfalfa vinden we de oudste bar van Sevilla: El Rinconcillo (1670). Veel traditioneler dan hier ga je het niet zo snel vinden. Ben je een bierliefhebber? Bezoek dan de bier- en vermout-tempel Casa Vizcaíno in de Calle de Feria de Sevilla. Op de kaart prijken onder meer mosselen. Houd je van vis en een drankje? Dan naar snel naar La Cantina in de Calle Mercado Feria voor gefrituurde vis. Ontbijten? Op maar 200 meter van Parasol bevindt zich het intieme en goed aangeschreven La Cacharreria in de Calle Regina. Neem ook een kijkje in het charmante Taberna Casa Ovido (Calle Hernan Cortes 2) vanwege de tapas en de bijzondere inrichting. Als we nog wat noordelijker opschuiven dan arriveren we bij Bodega Mateo Ruiz (Calle Palacios Malaver 33). Probeer in deze goed aangeschreven taberna vooral de huisspecialiteit bacalao. Ontbijten op z'n Spaans met churros con chocolate? Ga dan bijvoorbeeld naar Bar El Comercio in de Calle Lineros. In de Calle San Luis vinden we ook nog ConTenedor. In dit restaurant kun je genieten van originele gerechten geserveerd als arroz con pato.
Tijdens je culinaire verkenning van Sevilla kun je ook een uitstapje maken naar de maritieme wijk El Arenal iets ten noordwesten van Santa Cruz gelegen. Het statige Arenal is al even bezig met een culinaire revival en er is voor iedereen wel wat te vinden. Op zoek naar sandwiches? In de Calle Adriano bevindt zich Bodega San José. Een regelrechte aanrader voor kleine sandwiches en de Tortilla de Mamá, de huisspecialiteit van dit gezellige zaakje. Als je verder noordelijk opschuift, voorbij de Puente Isabel II, dan loop je ongetwijfeld aan tegen Mercado Lonja del Barranco. Een vrij nieuwe overdekte markt waar je terecht kunt voor een heel scala aan gerechtjes als paella, pasta en sushi. In El Arenal zitten tal van betere restaurants en tapasbars gevestigd. Een daarvan is Bar el Baratillo aan de Calle Adriana, een mooi adresje voor je lunch. Vleesliefhebbers zullen hier smullen de Solomillo Whisky van (ossenhaas bereid in whiskey) al dan niet gecombineerd met een Ribera del Duero (op hun kaart staan verschillende mooie huiswijnen). In de directe omgeving van dit restaurant liggen tal van goede restaurants en tapasbars voor het oprapen.
Terug naar introductie Sevilla